1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Continental Barum s.r.o.

Continental barum 21Jede na zelenou

Udržitelnost můžeme definovat jako takový druh rozvoje, který se snaží odstranit nebo zmírnit negativní projevy dosavadního způsobu vývoje lidské společnosti. Udržitelnost jako závazek vést vlastní firmu zodpovědně rezonuje v aktuálním byznysu prakticky ve všech jeho oborech. Ani výroba pneumatik není v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Jak ale k udržitelnosti přistupuje společnost Continental Barum s.r.o.? Cílem společnosti je stát se nejprogresívnějším výrobcem a dodavatelem pneumatik a tím pádem i oborovým lídrem v oblasti ochrany životního prostředí a společenské odpovědnosti. Společnost Continental proto neúnavně pracuje na zdokonalování inovativních technologií a udržitelných produktů a služeb v celém svém hodnotovém řetězci, od získávání udržitelných materiálů až po recyklaci pneumatik po skončení jejich životnosti.

Tři áčka pro inovativní produkt UltraContact NXT

Ve výrobě pneumatik existuje mnoho úhlů pohledu na udržitelnost a ekologii. Mnozí výrobci se snaží používat co nejekologičtější materiály, dekarbonizovat výrobní procesy, nebo co nejdokonaleji recyklovat vlastní produkty, kterým skončil jejich životní cyklus. Značce Continental se však povedl skutečně revoluční počin. Jako jedna z prvních na světě sériově vyrobila pneumatiku, která je až z 65 % vyrobena z recyklovatelných nebo udržitelných surovin. Společnost Continental zahájila výrobu této pneumatiky v červenci 2023. Tento inovativní produkt s názvem UltraContact NXT vykazuje vysokou míru udržitelnosti i během provozu. Disponuje totiž pláštěm s označením TRIPPLE A, což dokazuje jeho extrémní kvalitu při regulaci spotřeby paliva, v rámci dokonalé přilnavosti k mokrému povrchu, ale také při omezování vnějšího hluku. Také v otázce dlouhodobosti používání je nový produkt premiantem. Je totiž stejně jako ostatní produkty řady Ultra designován na mimořádně vysoký kilometrový výkon. „Nejzelenější“ pneumatika z dílny společnosti Continental tak dosahuje optimální rovnováhy mezi udržitelností, bezpečností a účinností.

Kostra této nové pneumatiky obsahuje textilní nárazník, který vznikl pomocí technologie Re.Tex, tedy prostřednictvím takzvané upcyklace použitých PET lahví. Při výrobě jedné takové pneumatiky bývá použito až 15 takových lahví. Při výrobě pneumatiky přicházejí ke slovu také další recyklované materiály, například guma či recyklované saze. Z udržitelných a obnovitelných materiálů jsou použity také např. přírodní kaučuk, bio pryskyřice nebo silika z rýžových slupek. V rámci zákaznického průzkumu realizovaného na vzorku 1000 slovenských řidičů bylo zjištěno, že všechny 3 zmíněné parametry jsou považovány za velmi důležité faktory při výběru pneumatik. Vidí je tak 65 % dotázaných řidičů. Z jednotlivých sledovaných hodnot je pro řidiče na Slovensku nejdůležitějším parametrem bezpečnost pneumatik. Tuto hodnotu považuje za velmi důležitou 71 % respondentů. V těsném závěsu následují hodnoty odolnosti a životnosti a trakce, čili přilnavost k povrchu.

Jak náročná je výroba zelenější pneumatiky?

Vývoj této ultramoderní udržitelné pneumatiky je přirozeně velmi náročný. Namixovat tu nejvhodnější recepturu surovin, navrhnout optimální konstrukci a definovat efektivní výrobní technologii s cílem využít maximum recyklovaných a udržitelných surovin, to je, oč tu běží. V minulých letech navíc vykazovaly světové trhy vysokou míru volatility, proto bylo velkou výzvou i samotné zajištění dostatečného množství surovin v potřebné kvalitě. Také samozřejmě platí, že každá nová technologie i použitá surovina se ještě před svou skutečnou industrializací, tedy než se stanou v oboru standardem, pohybuje ve vyšší cenové hladině.

Přes všechny tyto překážky panuje ve společnosti Continental naprostá shoda maximálně podporovat výrobu zelenějších pneumatik a tím společně s konečnými zákazníky směřovat vstříc zelenější Evropě. A jaká je ochota slovenských řidičů připlatit si za špičkovou, ale ekologičtější kvalitu pneumatik? Je to přesně půl na půl – polovina připlácet za takový produkt nechce, druhá polovina ochotná je.

Cena za inovaci 2023

Dosud nejudržitelnější pneumatika v portfoliu společnosti Continental zvítězila v kategorii „Udržitelnost/životní prostředí“ v soutěži Swiss Automotive Show (SAS) Innovation Awards 2023. Tato soutěž probíhala v rámci šestého ročníku švýcarského autosalonu na konci srpna. Porota složená ze zkušených odborníků z automobilového průmyslu i letos udělila ceny za nejinovativnější produkty, služby a technologie v kategoriích: Produktivita, Bezpečnost, Inovace a Udržitelnost a životní prostředí. „Společnost Continental si stanovila velmi ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí. Od konstrukce produktů ekologicky šetrných pneumatik, jako je UltraContact NXT, až po důsledné snižování emisí v dodavatelském řetězci,“ říká Daniel Freund, generální ředitel společnosti Continental Suisse SA. „Mé poděkování patří našemu ambicióznímu týmu a porotě za ocenění našich dlouhodobých inovací v oblasti udržitelnosti,“ dodal.

Do roku 2030 chce tento výrobce prémiových pneumatik dosáhnout toho, aby v jeho pneumatikách bylo více než 40 % obnovitelných a recyklovaných zdrojů, čímž se stane nejpokrokovějším výrobcem pneumatik na světě. A nový produkt UltraContact NXT je na této cestě za dosažením ambiciózních cílů v oblasti udržitelnosti významným krokem. 

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...