1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Karlovarská krajská nemocnice a.s.

Karlovarska nem 19Velkou radost máme, když jdou od nás domů zdravá miminka

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Zahrnuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu a v řadě ohledů je zcela klíčová nejen pro zajištění akutní péče, ale třeba i vzdělávání lékařů v kraji. O jejím významu z hlediska poskytované péče či investicích, jež zvyšují velmi dobrou pověst tohoto zdravotnického zařízení, jsme si povídali s Ing. Jitkou Samákovou, předsedkyní představenstva KKN. 

Karlovarská krajská nemocnice je největším poskytovatelem ambulantní i lůžkové zdravotní péče v Karlovarském kraji. Její prestiž však neodráží pouze velikost zařízení, ale také špičkovou úroveň péče, již poskytuje na svých odděleních. Mohla byste jmenovat alespoň některá z pracovišť, která zajišťují jedinečné postavení nemocnice v regionu?

Pokud bych měla vybrat konkrétní příklad, tak jsme třeba krajským perinatologickým centrem. Tedy zařízením, které se specializuje na riziková těhotenství a předčasné porody z území celého Karlovarského kraje. Ale máme i řadu dalších jedinečných pracovišť, která v regionu nemají obdobu – kardiocentrum, infekční nebo plicní oddělení a podobně. Jinak celkově máme 28 akreditovaných pracovišť a více než 673 lůžek.

Jakými proměnami prošlo zařízení během vašeho působení? Investovali jste do rozšíření nebo rekonstrukce areálů a transformace odborných pracovišť?

Naše nemocnice je v zásadě jedna nekončící změna. Důležitých a velkých projektů se u nás realizovalo v posledních letech tolik, že je asi dost těžké vybrat jeden nebo dva konkrétní. K těm zásadním však patří projekt pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici a nového pavilonu A v Chebu. Díky nim obě nemocnice získaly moderní operační sály i další zázemí srovnatelné se špičkovými pracovišti. Já osobně mám velkou radost hlavně z nových porodnic v obou nemocnicích, které jsme dokončili v loňském roce. Jsou opravdu krásné a nabízí maminkám výborný komfort i péči.

V jakých oblastech a na jakých odborných pracovištích nyní poskytujete zdravotní služby? Můžete se zmínit o odděleních, která dosahují největších úspěchů či představují největší výzvu?

Naše nemocnice zajišťuje primárně akutní péči v základních oborech, ke kterým patří chirurgie a interna včetně specializovaných podoborů, jakými jsou traumatologie, kardiologie nebo gastroenterologie. Nechybí však ani řada dalších oborů – dětské lékařství včetně perinatologie, ortopedie, infekční medicína, plicní, kožní a podobně. Celkově by to byl hodně dlouhý seznam. Ale je velmi těžké vytvořit zde nějaký žebříček. Co je důležitější a úspěšnější? Naše onkologie, kde máme jeden z nejmodernějších lineárních urychlovačů u nás, anebo snad Emergency, protože má spolu s neurologií skvělé výsledky, pokud jde o ikty? Každé pracoviště má určitá specifika a my se snažíme, aby ve svém oboru patřilo k těm nejlepším.

Jakých zajímavých výsledků jste v rámci poskytovaných zdravotních služeb v poslední době dosáhli? Můžete zmínit nějakou mimořádnou, úspěšně provedenou operaci?

To jsme zpátky u předchozí otázky. Co je to úspěšná operace? Z mého pohledu taková, po které pacient odchází domů, v mezích možností a daného problému zdráv a spokojen. A je jedno, jestli jde o banální zlomeninu, nějakou infekci anebo náročný porod. Kupříkladu velkou radost máme, když jsou od nás z nemocnice odvážena domů zdravá krásná miminka, která se narodila předčasně, a my jsme je dokázali dovést k plné zralosti. Ale podobných příkladů bych mohla najít nespočet. V tomto ohledu odvádějí naši zdravotníci skvělou práci.

Do jakého přístrojového vybavení či technologií jste v poslední době investovali a jaké plány máte v tomto ohledu do budoucna?

Snažíme se sledovat většinu trendů v moderní medicíně a pokud to lze, uplatňovat je i v naší nemocnici. V poslední době se tak u nás hodně rozvíjela například kardiologie nebo intervenční radiologie. Naším nejbližším cílem je teď zřízení krajského traumatologického centra v karlovarské nemocnici anebo rozšíření spektra onkologické péče v Chebu. V dlouhodobějším horizontu bychom v KKN chtěli vybudovat také komplexní onkologické centrum. Kromě toho se chystáme na nákup dalšího nového CT přístroje, abychom zkrátili čekací doby, a plánujeme i řadu technologií, ze kterých budou profitovat především pacienti.

Kolik máte zaměstnanců? Bojujete s nedostatkem kvalifikované pracovní síly na našem trhu?

Celkově máme zhruba 1500 zaměstnanců. Pokud jde o lékaře, patříme mezi těch několik málo nemocnic v České republice, které jsou plně saturované, a pokud hledáme nové posily, tak jde spíše o jednotlivce v konkrétních oborech typu interna nebo anesteziologie. U středního zdravotnického personálu se situace ve srovnání s předchozími lety výrazně zlepšila, ale přesto bychom uvítali ještě alespoň 20 až 40 dalších sester, především do chebské nemocnice.

Můžete jmenovat některé z diagnóz, kterými se nyní na vašich odborných pracovištích intenzivně zabýváte?

Naše nemocnice je zaměřena primárně na urgentní péči. Takže řešíme většinou okamžité stavy, jako jsou traumata po nehodách, ikty, infarkty a podobně. Nicméně v rámci kraje jsme z hlediska odbornosti nejvýznamnějším zdravotnickým zařízením v mnoha oborech. Jsme kupříkladu krajským perinatologickým centrem, kde se koncentrují všechna riziková těhotenství a předčasné porody z oblasti Karlovarského kraje. Zároveň, jak už jsem zmiňovala, jsme v regionu jedinou nemocnicí, která provozuje lůžková kožní, infekční anebo plicní oddělení. Proto jsme se stali zařízením, na kterém spočívá hlavní tíže v boji proti pandemii koronaviru. V tomto období zajišťuje naše nemocnice veškerá odběrová místa v regionu – a to jak pevná, tak i mobilní.

Karlovarská krajská nemocnice poskytuje také vzdělávání zdravotnických pracovníků. V jakých oborech?

Výhodou nemocnice je, že máme 28 akreditovaných pracovišť, takže můžeme nabízet nejen praxe studentům lékařských fakult, ale také další zajímavé vzdělávání a rozvoj. Díky tomu plní mladí lékaři vzdělávání převážně v KKN, a jsou tedy ušetřeni výjezdů mimo. Tím je to především rychlejší a efektivnější. Funguje zde výborná mezioborová spolupráce a jsou tady velmi kvalitní odborníci pro předávání informací, od kterých se lze mnoho naučit. Podporujeme také celoživotní vzdělávání lékařů, a to včetně finanční podpory na místní nebo zahraniční kongresy a další vzdělávací akce. Navíc některé z těchto kongresů pořádá sama nemocnice. Organizovali jsme například kongresy pro odborníky ORL, OKBH, traumatologii anebo kongres EMIR zaměřený na radiologii v urgentní medicíně. A i když naše nemocnice samotná nevykonává vědeckou činnost, rozhodně podporuje lékaře, kteří mají zájem v této oblasti působit. Ať už jde o případové studie anebo komplexnější práce.

Můžete prozradit, s jakým rozpočtem nyní hospodaříte? Z jakých finančních zdrojů čerpáte prostředky?

Ročně máme zhruba 30-tisíc hospitalizačních případů, více než 200-tisíc ambulantních ošetření a výnosy z této činnosti se pohybují na úrovni kolem 1,3 mld. Kč. Celkový hospodářský výsledek byl v loňském roce záporný kvůli navýšení mzdových nákladů, ale jsme přesvědčeni, že šlo o krok správným směrem. Hlavně díky pravidelnému navyšování mezd se nám totiž v uplynulých letech podařilo nemocnici významně personálně stabilizovat i rozvíjet z odborného hlediska. Takže rozhodně šlo o dobře vynaložené prostředky. A tak to chápe i náš zřizovatel, tedy Karlovarský kraj.

Jaké plány má vedení Karlovarské krajské nemocnice do budoucna? Kam budou v příštích letech mířit vaše investice?

Asi nejdůležitějším investičním projektem, který v současnosti připravujeme, je dokončení poslední etapy rekonstrukce karlovarské nemocnice, tzv. generel nemocnice, a následná výstavba nového parkovacího domu, střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy v areálu. V současné době jsme ve fázi projektové přípravy a hledání zdrojů. Pokud se podaří projekt realizovat, bude to vlastně završení komplexní rekonstrukce a dostavby nemocnice.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...