1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Loma Systems, s.r.o.

loma Systems 20Stali jsme se experty na detektory kovů

Špičkové detektory kovů, které se uplatňují zejména v potravinářských provozech, jsou hlavním produktem společnosti Loma Systems. V jejím závodě v Dobřanech u Plzně, kde firma působí od roku 2004, se ročně vyrobí více než 2500 detektorů, které míří k zákazníkům do celého světa.

Součástí sortimentu jsou však například i kontrolní váhy a již letos by to mohly být také rentgeny, po kterých roste poptávka i na českém a slovenském trhu. Založení společnosti Loma Systems bylo před více než 15 lety výsledkem investičních aktivit britské nadnárodní skupiny Loma, jednoho ze světových výrobců kontrolních systémů, který v loňském roce oslavil 50 let úspěšné existence.

Kromě Dobřan u Plzně, kde se závod stal s bezmála 80 pracovníky jedním z nejvýznamnějších lokálních zaměstnavatelů, se kontrolní systémy vyrábějí také v „mateřské“ Anglii, ve Spojených státech amerických a v Brazílii. „V současnosti jsme jediným závodem skupiny Loma v kontinentální Evropě a jediným výrobcem detektorů kovů, ve kterých jsme se stali experty. Pochvalné ohlasy máme na naše produkty a služby nejen od zákazníků, ale i od našich zahraničních obchodníků či servisních techniků. Mohu také říci, že jsme ve skupině výrobcem s nejvyšším objemem výroby,“ říká Petr Mráz, ředitel závodu společnosti Loma Systems, která je v popředí i z hlediska finančních výsledků. „Naše prodeje jsou pochopitelně nižší než v mateřské společnosti, která je pro nás převážně finálním zákazníkem. Co se týče klasických ukazatelů, vedeme si velmi dobře. Za rok 2019 bychom se měli v prodejích pohybovat těsně pod hranicí 500 milionů korun,“ pokračuje ředitel závodu, ve kterém se za rok vyrobí také přibližně 500 dopravníkových systémů a 250 kontrolních vah.

Závod, který inspiruje ostatní

Z hlediska vývoje od roku 2004, kdy byl závod postaven na zelené louce, se do výsledků nepříznivě promítla snad jen krize v roce 2009. V následujícím období mezi lety 2010 až 2017 prodeje rok od roku rostly. „Rok 2017 můžeme označit za vrchol. V posledních dvou letech jsme zaznamenali mírnou stagnaci, která nebyla ale jen u nás. Vidíme ji i u některé naší konkurence,“ sděluje Petr Mráz, který za důležitý parametr považuje také kvalitu výrobků a práci všech zaměstnanců. Když společnost Loma Systems v Dobřanech začínala, pracovalo pro ni 25 zaměstnanců. Díky investicím mohla rozšířit výrobu a nabrat další personál, který dnes tvoří de facto vzorové pracoviště v celé skupině. „Uvědomujeme si, že právě díky kvalitním zaměstnancům a odborníkům, kteří u nás pracují dlouhodobě, máme velmi dobrou pověst. Někteří lidé jsou u nás i více jak 10 let a jsou velmi zkušení. Naším specifikem je i to, že až na čtyři svářeče z Moldavska prakticky nemáme potřebu nabírat agenturní pracovníky,“ vysvětluje ředitel.

Důležitou událostí pro rozvoj závodu podle něj bylo zařazení do struktur americké korporace ITW (Illinois Tool Works), jejíž součástí je Loma Systems od roku 2007. Korporace, která je aktivní v mnoha průmyslových odvětvích, vede všechny výrobní závody podle stejných principů a metod, mezi kterými je například pravidlo 80/20, dále inovace produktů s ohledem na zákazníka či metody pro zvyšování efektivity a produktivity výroby. „Jsme rádi, že se k nám dnes jezdí inspirovat kolegové z celého světa a že s nimi můžeme sdílet naše znalosti a zkušenosti, díky kterým jsme se stali pro mnohé z nich vzorem,“ upřesňuje Petr Mráz. Technologicky výrobu zásadně posunula investice za přibližně 3,5 milionu korun, a to do stroje, který speciální směsí na bázi polyuretanové pěny vyplňuje konstrukční dutiny detektorů kovů. Co se týče ostatních součástí výrobního procesu, „delegovala“ společnost Loma Systems v minulých letech část operací směrem k regionálním dodavatelům. „Sami se zabýváme výhradně montážemi a pracemi s vyšší přidanou hodnotou. Jedná se hlavně o finalizace detektorů, což vyžaduje spoustu odborné elektrotechnické práce,“ zdůrazňuje ředitel závodu s odkazem na moderní výrobky, které jsou vybaveny například barevnými dotykovými displeji a nejrůznějšími ovládacími prvky.

Touha oslovit nové zákazníky

Detektory kovů, které se v Dobřanech u Plzně vyrábějí více než 15 let, jsou na světových trzích vyhledávané zejména pro jejich stabilitu, odolnost a úroveň detekce, která v některých případech předčí očekávání zákazníků či požadavky systému kvality. Detekují nejen železné materiály, ale také neželezné včetně nerezových ocelí. Nejčastěji se tyto detektory používají v potravinářských provozech, částečně také ve farmaceutickém průmyslu. Zatím nejnovějším produktem jsou detektory s označením IQ4, které jsou schopny odhalit nejenom nejmenší částice, ale u kontrolovaných produktů úspěšně fungují za různých podmínek. Špičkovou citlivost prokazují třeba v tak náročných aplikacích, jako jsou produkty zabalené ve fóliích obsahujících pokovený film. Mezi další inovace patří sedmipalcová dotyková obrazovka s nabídkami v podobě ikon, které umožňují rychlé a intuitivní nastavení.

Pro svoji činnost využívají detektory společnosti Loma Systems elektromagnetické pole. Toto pole je generováno vysílacími cívkami, které, spolu s přijímacími, tvoří cívkový systém. Průchodem kovové částice cívkovým systémem dochází k deformaci elektromagnetického pole, což je přijímací stranou detekováno. Řídící elektronika vyhodnocuje signály přijímacích cívek a v případě detekce nežádoucího kontaminantu aktivuje systém automatického vyřazení kontaminovaného produktu. „Pro nás je zásadní, že detektory vyrábíme opravdu od A do Z sami. Držíme si naše know-how a kvalita a spolehlivost těchto produktů je díky tomu na velmi vysoké úrovni,“ připomíná Petr Mráz. Věří, že se v letošním roce podaří více oslovit zákazníky na českém a slovenském trhu, kde firma cítí dobrý potenciál. A to přesto, že se již stará o zhruba stovku tuzemských zákazníků, kterým jako jediný český výrobce ve svém oboru může nabídnout jak kvalitní produkty, tak komplexní služby. „Mezi naše přednosti patří tým vyškolených servisních techniků, kteří jsou schopni dorazit k zákazníkovi ve velmi krátkém čase a dodat mu potřebné díly. Máme také další odborná oddělení, jako je inženýring a vývoj, takže dokážeme pomoci s realizací nového projektu a navrhnout řešení přímo u zákazníka,“ popisuje ředitel závodu, který část výrobních operací přesunul k dodavatelům i proto, aby získal prostor pro případné nové produkty.

Novinkou mohou být rentgeny

„Jednáme s naším vedením v Anglii o tom, že bychom letos zahájili výrobu potravinářských rentgenů. Jsou jediným produktem z portfolia skupiny, který v Česku zatím nevyrábíme. Kapacitu i prostory na to máme. Zároveň vidíme i poptávku od zákazníků na českém a slovenském trhu, kde sice tato zařízení nejsou povinná, ale s ohledem na jejich vynikající parametry evidujeme rostoucí zájem,“ dodává Petr Mráz, podle kterého je o rentgeny značky Loma Systems největší zájem ve Velké Británii nebo třeba i v sousedním Polsku.

Zatímco zahájení tuzemské výroby rentgenů může ještě pár měsíců trvat, tak další novinky budou odborné i širší veřejnosti představeny již v průběhu několika týdnů. Společnost Loma Systems potvrdila zájem vystavovat na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně, kde by chtěla v dubnu představit nový hygienický dopravník a kombinovaný systém, umožňující zároveň detekci i vážení, které budou splňovat nejvyšší (nejen) hygienické normy. Prezentovat bude také firemní hodnoty, kterými jsou nadšený zákazník, kvalita, trvalé zlepšování, týmová práce, příjemné pracovní prostředí a spokojení zaměstnanci.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...