1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LONZA BIOTEC, s.r.o.

Zpětná vazba od našich zákazníků je excelentní

Unikátní biotechnologický závod, který se specializuje na výrobu nutričních doplňků pro výživu lidí i zvířat či produktů zlepšujících výnosy zemědělských plodin a kvalitu potravin, provozuje již od roku 1992 ve středočeské Kouřimi společnost LONZA BIOTEC. Firma, která je součástí přední světové skupiny Lonza se sídlem ve švýcarské Basileji, se zaměřuje na zákaznickou výrobu na bázi špičkových fermentačních kapacit a technologií. Bezmála 10deset let v závodě působí Zdeňka Čermáková, jednatelka společnosti LONZA BIOTEC, která vede tým 280 zaměstnanců.

Také v letošním roce pro ně bude prioritou budování zákaznického portfolia, vyhledávání nových obchodních příležitostí i práce na inovacích. „Pořád chceme zákazníkům nabízet něco nového. Nemusí to nutně být inovace technologické, ale může jít třeba o zlepšení nákladové struktury tak, abychom mohli každý rok nabízet lepší ceny,“ říká na úvod rozhovoru pro Průmysl Dnes.

Česko je obecně považováno za špičku v biotechnologiích. Co za touto reputací stojí?

Přestože nemám přehled o všech firmách, které působí v oblasti biotechnologií, souhlasím s tím, že na této charakteristice určitě něco je. Stojí za tím naše kreativita a přirozená tvořivost v převádění laboratorních procesů a technologií ze stádia vývoje do průmyslového měřítka. Myslím si, že právě to nám jde poměrně dobře a že jsme schopni toho dosáhnout za podstatně menší peníze než naši západní konkurenti. Dokážeme přitom samozřejmě zohlednit i pozdější rentabilitu a ekonomickou životaschopnost výrobních procesů.

Čím Vás osobně oslovily biotechnologie a práce ve firmě LONZA BIOTEC?

Jako vystudovaná biotechnoložka, absolventka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde jsem studovala fermentační technologie, jsem k oboru měla blízko a vždy v něm chtěla pracovat. Věnovala jsem se mu v mnoha podobách, ale pořád to mělo něco společného s fermentacemi. I na manažerské pozici se snažím být v kontaktu s tím, co je technologicky nového. Co se týče vztahu k LONZE BIOTEC, už po škole jsem věděla, že bych v ní chtěla pracovat, protože její technologie jsou v Česku unikátní. Nejvíce mně oslovila obrovská různorodost zákaznické výroby, díky které běžně přicházíme do styku s pěti až deseti novými technologiemi za rok. Pořád se učíme něco nového, což nás velmi posouvá dopředu.

Které události byly důležité pro rozvoj výrobního závodu v Kouřimi?

Zcela jistě to bylo převzetí firmy v roce 1992, kdy jsme už měli významné fermentační kapacity. Švýcarská Lonza je identifikovala jako nejvhodnější pro zavedení průmyslového procesu výroby karnitinu, ve kterém je naše skupina dodnes světovým lídrem. Postupně jsme v rámci našeho závodu expandovali s fermentačními kapacitami a stavěly se nové výrobní linky tak, abychom obsluhovali nejen portfolio Lonzy, ale mohli nabízet kapacity zákazníkům z celého světa. Postaveny byly například výrobní linky, bioreaktory, s kapacitou 2x15 a 2x75 m³. Díky tomu pokrýváme celý trh „white biotech“ výrobků od technické až po potravinářskou kvalitu s nejvyššími požadavky.

Dá se říct, že typickým rysem vždy byly investiční aktivity?

Významných investic bylo opravdu hodně, a to jak do zvyšování kapacit, tak třeba do nového řídicího systému. Celkově se jedná o desítky milionů švýcarských franků. Mimochodem, za rok 2007 jsme byli vyhlášeni Investorem roku, když jsme modernizovali výrobu za téměř miliardu korun. Jinak investiční náklady CAPEX se u nás běžně pohybují v rozsahu od 5 do 10 milionů švýcarských franků.

Na jaké úrovni je výrobní zázemí, kterým nyní disponujete?

Jelikož mám porovnání s jinými závody nejenom skupiny Lonza, mohu říct, že se jednoznačně vymykáme běžnému standardu fermentačních kapacit. Také zpětná vazba od zákazníků na technickou vybavenost a úroveň našeho závodu je excelentní. Opravdu se pyšníme tím, že jakákoli zahraniční návštěva od nás odjíždí s obrovským dojmem a poklonou. Oceňují, jak to u nás vypadá a jak jsme všestranní. V Česku jsme unikátní biotechnologický závod.

Můžete blíže popsat aktuální kondici firmy LONZA BIOTEC?

Nejprve bych řekla, že v celé Lonze je vidět prudký skok dopředu. V Kouřimi jsme součástí divize Specialty Ingredients, a co se týče kondice, jako zákaznická výroba jsme velmi závislí na tom, jak se celkově daří ekonomice. Jsme rádi, že za rok 2019 se nám povedlo splnit cíl a že jej můžeme hodnotit jako dobrý. Prioritní bylo stabilizovat průmyslový proces výroby 2-fukolaktózy pro našeho zákazníka, firmu DuPont. Jedná se o oligosacharid pro kojeneckou výživu, který má mezi tzv. Human Milk Oligosaccharides velký význam pro imunitu. Pomáhá k tomu, aby se kojenecká výživa co nejvíce přiblížila složení mateřského mléka. Těší nás, že jsme výrobu rozjeli v průmyslovém měřítku. V Česku jsme jediní, kdo se tím zabývá.

Které další produkty jsou pro firmu zásadní?

Celkově můžeme naše produkty rozdělit do tří skupin. Jsou to malé molekuly vyráběné biotechnologickou cestou, které mají vysokou čistotu a které mohou mít různé kvality od technických až po vysokou přidanou hodnotu v podobě nutričního elementu nebo potravinářského aditiva. Dále jsou to velké molekuly jako peptidy, proteiny nebo enzymy opět velmi různých kvalit. Třetí skupinou je výroba biomasy jako organismu, který se může následně uplatnit u probiotických přípravků, ale také u krmných směsí a novým trendem jsou biopesticidy. Tedy velmi specifická ochrana úrody před škůdci různého druhu, která opravdu nezatěžuje životní prostředí vedlejšími účinky a dopady.

Jaká firemní kultura ve společnosti se švýcarskými kořeny panuje?

Osobně se mi podařilo velmi rychle sžít s hodnotami, které skupina Lonza má. Nejenže se stará o zaměstnance, kterých má po celém světě 15-tisíc, ale navíc chápe, že ani sebelepší technologie nejsou bez kvalitně vzdělané obsluhy a dobře nastavených procesů zárukou úspěchu. Nejvíce si cením toho, že u nás panuje velká otevřenost a transparentnost.

Daří se vám i díky tomu oslovovat nové zaměstnance?

Získání nových zaměstnanců je pro nás velké téma, doslova leitmotiv posledních dvou let, kdy usilujeme zejména o vzdělaný nižší technický personál. Například chemik operátor u nás potřebuje mít velmi dobrý rozhled v IT, protože obsluhuje náročné automatizované systémy. Také fakt, že nejsme standardizovaná výroba, na zaměstnance klade obrovské nároky v dalším vzdělávání a ochotě učit se novým věcem. Popravdě řečeno, trh je nyní velmi přebraný. Narážíme tedy na totéž, co jiné firmy. Do našich zaměstnanců hodně investujeme a věřím, že se nám to vrací, protože fluktuace je velmi nízká.

Co je pro LONZU BIOTEC hlavní prioritou do roku 2020?

Jsme stále v procesu budování portfolia, což je běžný rys zákaznické výroby. Je to o neustálém vyhledávání nových obchodních příležitostí i o práci na inovacích v procesech a projektech, které v současnosti děláme. Velmi ráda bych viděla naše stabilní portfolio rozprostřené přes všechny výrobní linky, kterých máme celkem šest. Loni jsme navíc otevřeli novou pilotní linku, která se pyšní velmi dobrou technologickou vybaveností a je o ni velký zájem. Pokud se nám letos podaří zahájit na pilotní lince několik procesů, které převedeme do průmyslového měřítka, bude to krok ke stabilnímu výrobnímu plánu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...