1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nemocnice Pardubického kraje, a.s.

Nemocnice Pardubickeho kraje 17Vizí je přátelská nemocnice s jistotou trvalé a kvalitní péče

Jedná-li se o lidské zdraví, každý člověk přirozeně vyžaduje nejlepší možnou péči od lékařů i zdravotnických zařízení. S cílem budovat jednotný celek s důvěrou vyhledávaný spokojenými pacienty i zaměstnanci funguje od konce roku 2014 společnost Nemocnice Pardubického kraje, která sdružuje celkem pět nemocnic akutní lůžkové péče.

S ročním obratem dosahujícím více než 3,5 miliardy korun a se zhruba 4500 zaměstnanci se řadí mezi desítku největších nemocnic v České republice. Zakladatelem a vlastníkem akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK) je Pardubický kraj, který vznikem nového subjektu dovršil dlouhodobou snahu o efektivnější správu regionálních nemocnic z Pardubic, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Svitav. Stalo se tak na základě „Scénáře efektivní transformace akutní lůžkové nemocniční péče v Pardubickém kraji“, který schválili krajští zastupitelé.

Právě formou koncepčních plánů se bude společnost mající za sebou teprve dva roky existence dál rozvíjet. Počátkem února letošního roku schválila Rada Pardubického kraje návrh strategie rozvoje, který si za jeden z hlavních cílů klade centralizaci specializované zdravotní péče. Co to bude v praxi znamenat? „Návrh strategického rozvoje zohledňuje vývoj v současné medicíně z hlediska koncentrace a specializace zdravotní péče, demografického vývoje populace, a to nejen Pardubického kraje, a pochopitelně také současný vývoj v personální oblasti. Hlavním zadáním pro strategii rozvoje je udržitelnost a střednědobý rozvoj akutní lůžkové péče v našem kraji při zachování všech pěti nemocnic,“ uvedl tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Petr Husák s dodatkem, že strategie musí nově odrážet aktuální trendy ve zdravotnictví související s personálními záležitostmi, ale také nezbytnost zvyšování specializací jednotlivých pracovišť a nemocnic.
 
Z celkového hlediska se inovativní vize tvoří prostřednictvím doporučení jednotlivých odborných lékařských týmů, které jsou složeny z vlastních specialistů. Nezbytnou součástí celého procesu jsou konzultace a oponentura ze strany členů Lékařské rady NPK, do které patří kromě kmenových odborníků také špičkoví experti z jiných zdravotnických zařízení. V rámci strategického rozvoje chce nemocnice investovat také do nejkvalitnějšího vybavení a profesního rozvoje lékařů a dalších zdravotníků.

Lepší řízení budou zajišťovat noví ředitelé

O zajištění praktické realizace nové koncepce se budou starat noví ředitelé, kteří se funkcí ujali 4. dubna letošního roku. Ředitelkou Pardubické a Chrudimské nemocnice se stala Štěpánka Fraňková. Orlickoústeckou, Litomyšlskou a Svitavskou nemocnici vede Tomáš Julínek. Z čistě personálního pohledu došlo ke snížení dosavadních pozic ředitelů nemocnic z pěti na dvě. Hlavním cílem kroku, který lze nazvat jako zeštíhlení managementu, přitom nebyla úsporná opatření, ale především snaha o lepší řízení daných nemocnic vzhledem k nové strategii, která by měla zlepšit jejich spolupráci při poskytování zdravotní péče. „Očekávám, že se s plnou vervou pustí do práce na nové strategii tak, aby i v budoucnu byla zajištěna kvalitní a dostupná zdravotní péče v celém regionu,“ prohlásil generální ředitel NPK MUDr. Tomáš Gottvald.

Propojení a společné fungování nemocnic je velkou výzvou a logickým krokem, což potvrzují i slova nové ředitelky Pardubické a Chrudimské nemocnice. „Naším cílem musí být zabezpečení co nejkvalitnější zdravotní péče pro občany našeho kraje. Již nyní v případě dlouhých čekacích dob na operaci v Pardubicích nabízíme pacientům zákrok stejnou technologií a postupem například v Litomyšli, kde jsou výrazně kratší čekací doby. Řada pacientů na tuto nabídku reflektuje, což je jeden z příkladů možné spolupráce i do budoucna,“ řekla Štěpánka Franková, podle které je nutné daleko intenzivněji zapojit do fungování nemocnic zaměstnance a hledat s nimi nová řešení.

Cestu k úspěšnému hledání může usnadnit další důležité rozhodnutí, které se tentokrát týká mezd. Konkrétně došlo s platností od 1. března 2017 k navýšení základních tarifních mezd všech zaměstnanců Nemocnice Pardubického kraje o 10 %. Přestože úhrady od zdravotních pojišťoven nekryjí tento nárůst v plné výši, zvládne jej společnost pokrýt z vlastních zdrojů. Kromě investic do lidského potenciálu však musí být jednou z priorit také zkvalitňování poskytované péče. A to zejména v podobě modernizací jednotlivých nemocnic, pracovišť a oddělení. Za poslední rok tak prošli rekonstrukcí například prostory Oddělní dětské chirurgie Pardubické nemocnice, která oslavila 50 let existence a v novém prostředí začala fungovat od 1. ledna 2017. „Rekonstrukce nových prostor určených pro přesun Oddělení dětské chirurgie Pardubické nemocnice probíhala ve druhé polovině roku 2016. Byla hrazena z dotace Ministerstva zdravotnictví ČR a Pardubického kraje ve výši 7,88 milionu korun. Další stavební úpravy v hodnotě zhruba 350-tisíc korun hradila sama nemocnice,“ doplnil mluvčí NPK Petr Husák.

Vizí je přátelská nemocnice – trvalá jistota

Významnou pomocí, která se následně promítla v péči o pacienty Nemocnice Pardubického kraje, byla také dotace v rámci programu Ministerstva zdravotnictví ČR nazvaného „Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví“. Díky němu bylo do Pardubické nemocnice pořízeno přístrojové vybavení za bezmála 26 miliónů korun. V první etapě, tedy v roce 2014, byla dotace využita na nákup přístrojů na kardiologické oddělení. „Jednalo se o echo-kardiograf high-end třídy, dále bedside echo-kardiograf, tři plicní ventilátory a přístroj pro řízenou mírnou hypotermii. Následně na přelomu loňského a letošního roku došlo k modernizaci přístrojového vybavení na třech odděleních,“ vysvětlil mluvčí s tím, že na kardiochirurgické oddělení byl pořízen nový monitorovací systém, dva přístroje na vyšetření EKG, jeden echo-kardiograf a jeden defibrilátor. Na oční oddělení byl pak zakoupen operační mikroskop a dva operační stoly. Investice do ORL kliniky šla na nákup stroboskopického systému, radiofrekvenčního přístroje a CO2 laseru.

Pomyslnou nadstavbou nad dílčími modernizačními kroky má být program „Přátelská nemocnice“, který na podnět náměstka hejtmana pro zdravotnictví Romana Línka schválila v říjnu 2015 Rada Pardubického kraje. Jedná se o jeden velký pozitivní cíl, kterého bude chtít Nemocnice Pardubického kraje dosáhnout ať už jednotlivými projekty, které bude možné naplnit v nejbližší době, tak i těmi, které budou trvat déle, a společnost k nim bude postupně směřovat. Jako nejdůležitější se jeví zlepšení komunikace s pacienty i zdravotníky. Součástí programu je také například zlepšení prostředí v nemocnicích, nabídka možnosti psychologické a spirituální podpory, ale také bezbariérovost, spolupráce s dobrovolníky, lepší stravovací služby či úprava parkování uvnitř areálů. Takový obsah už dokonce oslovil i další zdravotnická zařízení, která by se k němu ráda připojila.

Jak je vidět, projekt, který se zabývá firemní kulturou a vzájemnou slušností, zlepšením vnitřního prostředí nemocnic pro pacienty i zdravotníky, psychologickou pomocí a duchovní službou, službami pro umírající pacienty a jejich rodiny, využitím dobrovolníků a komplexním zlepšením služeb v areálech nemocnic, může být tou nejlepší cestou k trvalé jistotě a kvalitě nemocniční péče. Ostatně, právě taková jsou očekávání pacientů i zaměstnanců nejen v Nemocnici Pardubického kraje, ale vůbec v celém sektoru tuzemského zdravotnictví.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...