1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nemocnice Vyškov, p. o.

Nemocnice Vyskov 23Rok plný nových investic a unikátních projektů

Nemocnice Vyškov, příspěvková organizace, je páteřní nemocnicí jihomoravského regionu pro spádovou oblast s více než 90 000 obyvateli. Své renomé si udržuje již více než 70 let. Patří k největším zaměstnavatelům v dané oblasti, aktuálně zde pracuje více než 800 lidí. V širokém spektru svých akreditovaných pracovišť poskytuje služby dospělým i dětem. Vedle léčby a hospitalizace pacientů na více než 430 lůžkách jde také o ambulantně poskytovanou léčebně-preventivní péči.

Počty ošetření včetně přístrojových diagnostických vyšetření pravidelně rostou. Nemocnice má vlastní lékárnu s dnes již ne zcela běžnou individualizovanou přípravou léčivých přípravků.

Rok 2022 byl pro Nemocnici Vyškov, p. o., dobrým obdobím. „Jsme velmi rádi, že můžeme navázat na minulý rok, který byl pro naši nemocnici velmi úspěšný. Po skončení pandemie Covid-19 jsme dokázali zcela obnovit dostupnost, kvalitu a spektrum poskytované zdravotnické péče,“ říká ředitel nemocnice JUDr. Zdeněk Horák, MBA. „Naší snahou je také zajistit ekonomicky vyrovnané hospodaření i v letošním roce. Cílem je dosažení obratu ve výši cca 1 miliardy Kč. Už jen za první pololetí letošního roku se ukazuje, že se naše výnosy zvýšily oproti covidovým dobám o 40 milionů Kč.“

Management nemocnice si stanovil vysoké cíle, které se mu daří úspěšně naplňovat. Jednou z priorit je elektronizace zdravotnictví. Pro letošní rok mají ve Vyškově v plánu zaměřit se na dvanáct velkých projektů. Ty se budou mj. týkat digitalizace lékařské a ošetřovatelské dokumentace, dále medikace v gridu, což představuje zejména rychlejší a jednodušší zadání medikace lékařem. Systém rovněž u pacienta upozorňuje na alergie a lékové interakce. Dalším významným produktem je program pro operativu, který zahrnuje soubor modulů od indikace pacienta k operačnímu zákroku, přes plánování termínu na konkrétním operačním sále, špičkově zpracovanou dokumentaci, sledování nákladů na operaci atd. „Protože jde o projekty s vysokou finanční náročností, aktuálně čekáme na vypsání dotačního titulu v rámci IROP e-Health č. 79,“ upřesňuje Zdeněk Horák.

Investice 2023

V předchozích letech vyškovská nemocnice pokračovala v investicích do modernizace budov. Za zmínku určitě stojí dokončení kompletní rekonstrukce neurologického oddělení a lůžkové části rehabilitačního oddělení v hodnotě 126 milionů Kč. I v letošním roce čeká na zahájení či dokončení několik velkých investičních projektů. „Aktuálně finišujeme s dokončením projektu Magnetická rezonance, který souvisí se stavebními úpravami ambulantních prostor našeho rehabilitačního oddělení. Hodnota projektu je 159 milionů Kč. Tato investice je pro nás mimořádně důležitá, protože nám umožňuje zajistit další rozvoj nemocnice. Výhodou pro pacienty bude, že tento typ vyšetření nemusí vyhledávat ve vzdálenějších zdravotnických zařízeních. Výrazně se také zrychlí a zvýší úroveň poskytované péče. Magnetická rezonance do nemocnice naší velikosti a významu nepochybně patří. Přirozeně tak doplňuje služby pro oblast urgentního příjmu a iktového centra, které se specializuje na rychlou diagnostiku a léčbu akutní cévní mozkové příhody trombolýzou. Ročně tak poskytneme celkovou intenzivní péči na tomto centru více než 250 pacientům. Magnetická rezonance bude uvedena do provozu v průběhu letošního září,“ říká Zdeněk Horák.

Urgentní příjem

V minulém roce byla také zahájena příprava na realizaci další významné investiční akce, kterou bude vybudování moderního Urgentního příjmu II. typu. Je zpracována prováděcí projektová dokumentace a bylo již vydáno stavební povolení. V této souvislosti již došlo
k úpravám stávajícího heliportu, kterému bohužel padla za oběť řada vzrostlých stromů. V průběhu podzimu tedy dojde k nové výsadbě a parkovým úpravám areálu nemocnice.
„Vlastní investice je předpokládaná ve výši 173,5 mil. Kč, investiční příspěvek z rozpočtu Jihomoravského kraje byl poskytnut ve výši 5,9 mil. Kč. Dofinancování očekáváme z dotačního programu pro vybudování páteřní sítě urgentních příjmů II. typu,“ vysvětluje Zdeněk Horák. Urgentní příjem je samostatné specializované pracoviště poskytovatele akutní lůžkové péče s nepřetržitým provozem v režimu 24/7, které zajišťuje příjem a poskytování intenzivní akutní lůžkové péče a specializované ambulantní péče pacientům s náhle vzniklým závažným postižením zdraví a pacientům v přímém ohrožení života.

Respektující porodnictví

Velmi atraktivní je další investiční projekt, který se týká takzvaného respektujícího porodnictví. Vyškovská porodnice je dlouhodobě vyhledávanou, což dokazují statistická data. Ročně se zde uskuteční přes 1200 porodů. Pyšní se také titulem Baby friendly hospital a systémem rooming-in. Připravované Centrum přirozeného porodu poslouží rodičkám, které upřednostňují přírodní a tradiční přístup k porodu, vychází vstříc jejím přáním, zajišťuje respekt, intimitu, podporu a bezpečí v komornějším prostředí. Investiční akce v hodnotě cca 65 milionů Kč bude zahájena v září letošního roku. „Jsme velmi rádi, že jako jedni z prvních v republice budeme schopni spojit stále populárnější přirozený porod s kvalitou a bezpečím nemocničního zázemí,“ říká Zdeněk Horák.

Kvalita nemocniční stravy

V Nemocnici Vyškov, p.o., kladou velký důraz také na kvalitu nemocniční stravy. „Už dlouhá léta se intenzívně zabýváme různými možnostmi jejího zkvalitnění v duchu aktuálních nutričních trendů. Denně proto připravujeme pět variant teplých pokrmů včetně bezlepkové diety, jídelní lístek přirozeně doplňujeme o pestrý výběr ovoce a zeleninových salátů. Od května letošního roku poskytujeme také speciální svačinový bufet pro rodičky a šestinedělky. Jsem rád, že tato novinka v našich stravovacích službách byla přijata velmi pozitivně,“ říká Horák.

Filosofie udržitelnosti

Na lehkou váhu neberou ve Vyškově ani filosofii udržitelnosti. Aktuálně zde realizují projekt EPC (Energy Performance Contracting), což znamená energetické služby se smluvní zárukou úspor ve spotřebě energie všech budov. „V rámci tohoto projektu, jehož hodnota je v tuto chvíli ve výši 127 milionů Kč bez DPH, bude zateplena velká část budov v areálu a současně bude instalováno na střešních plochách 1200 fotovoltaických panelů s celkovým výkonem cca 550 kWp,“ dodává Zdeněk Horák. Součástí projektu je také racionální využití srážkové vody.

Otázka parkovacích míst

Čím motorizovanější je společnost, tím víc platí, že nikdy není dostatek parkovacích míst.
V Nemocnici Vyškov o tom vědí své. Ačkoli vně areálu je k dispozici 281 parkovacích míst a uvnitř pak dalších 123 míst, pořád to nestačí. „Aktuálně proto zahajujeme projekt na rozšíření kapacity vnějšího parkoviště o 26 míst. Další parkovací místa vzniknou v souvislosti s projektem již zmíněného nově připravovaného urgentního příjmu. Navíc jsme v rámci areálu vytipovali 6 lokalit s možností vybudování dalších až 146 parkovacích míst, a to zejména pro naše zaměstnance,“ říká Zdeněk Horák.

Stav zdravotnického personálu

Nedostatek lékařů je obecným problémem českého zdravotnictví. „V Nemocnici Vyškov se s ním vypořádáváme poměrně dobře. Díky tomu, že jsou všechna naše pracoviště akreditována pro vzdělávání lékařů, rozhodli jsme se pro nelehkou a dlouhodobou cestu. Více než 3 roky vychováváme vlastní odborníky. Za tu dobu jsme přijali cca 65 absolventů lékařských fakult,“ vysvětluje Zdeněk Horák. „Na co jsem opravdu pyšný je skutečnost, že v době, kdy v síti poskytovatelů zdravotních služeb je nedostatek praktických lékařů a vázne jejich generační obměna, se nám podařilo vybudovat a také odborně obsadit přímo v areálu nemocnice ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost, která bude otevřena v průběhu září. Věřím, že toto rodiče malých dětí a dospívajících velmi uvítají. Naší ambicí je vychovávat praktické lékaře pro děti a dorost pro celou naši spádovou oblast. Na druhou stranu otevřeně přiznávám, že kvalifikovaní odborníci některých lékařských odborností nám chybí, např. ORL lékaři či radiologové,“ dodává.

Závěrem

Modernizace budov a technologií probíhá kontinuálně a v návaznosti na rychlý vývoj, který se ve zdravotnictví odehrává. „Často opakuji a myslím to upřímně, že personální vybavení je to nejcennější, co nemocnice má. Naši zaměstnanci jsou nedílnou a nezbytnou součástí zdravotnického zařízení, bez nich by zdravotnické zařízení nemohlo úspěšně fungovat. Věřím, že naše nemocnice má vysoký potenciál nabízející komplexní péči o zdraví našich občanů, a to nejen z Vyškovska,“ uzavírá ředitel Nemocnice Vyškov, p. o., JUDr. Zdeněk Horák, MBA.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...