1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Oblastní Nemocnice Jičín, a.s.

Oblast Nem Jicin 23Posouváme se dál v kvalitě vybavení i úrovni péče

Jičínský region těží ze své atraktivní polohy mezi hlavním městem Prahou a blízkou přírodou Krkonoš či Jizerských hor. Z hlediska kvality života jde o takřka ideální místo, které svým obyvatelům poskytuje prakticky vše, co potřebují. Na neustálém zlepšování kvality života se významně podílí také Oblastní Nemocnice Jičín, která je s počtem zhruba 1100 zaměstnanců jedním z největších regionálních zaměstnavatelů.

Od dubna letošního roku ji jako nový ředitel vede Daniel Malý, který tak navazuje na svoje dosavadní dvacetileté působení na pozici chirurga a v předchozích dvou letech také náměstka pro léčebně-preventivní péči.

Rozvoj nemocnice pokračuje

„Prozatím pokračuji v nastaveném rozvoji nemocnice, což se týká hlavně dostavění nového multifunkčního pavilonu A pro nové laboratoře, onkologii, dialýzu a magnetickou rezonanci. Práce ředitele je hodně o seznamování se se širokou agendou a také o postupném prohlubování ekonomických a manažerských znalostí, které si doplňuji nejen každodenní praxí, ale také formou postgraduálního studia,“ říká na úvod ředitel Oblastí Nemocnice Jičín, která je akciovou společností, zřizovanou Královéhradeckým krajem. Po prvních zhruba 100 dnech ve funkci mohl konstatovat, že nemocnice je v dobré ekonomické kondici a také po personální stránce je stabilizovaná. Potřeba doplnit zejména stavy lékařů a sester je pouze na některých odděleních. Jako příklad uvádí dětské oddělení, kde letos nemocnice hledala kandidáty na primářskou pozici. „Také z hlediska vybavení a zdravotnické techniky jsme na tom srovnatelně jako ostatní nemocnice našeho typu. Chybějí nám spíše nové prostory pro ještě lepší komfort pacientů. Především jde o ambulantní prostory na urgentním příjmu a také v chirurgické a interní části nemocnice,“ pokračuje Daniel Malý s tím, že v Jičíně plánují do budoucna nejen posílení těchto částí, ale zaměřují se i na další důležité projekty. Patří mezi ně už na rok 2024 plánovaná výstavba nového psychiatrického pavilonu či rozšíření rentgenologické diagnostiky včetně denzitometrie, což je metoda pro vyšetřování hustoty kostí.

Součástí Oblastní Nemocnice Jičín, která se již od 90. let postupně modernizuje, jsou kromě základních oddělení, tedy interního včetně JIP a dialyzačního střediska, chirurgického, dětského a gynekologicko-porodnického, také oddělení anesteziologicko-resuscitační, radiační a klinická onkologie, neurologie, oddělení ORL či revmatologie. Dále to jsou oddělení komplementů – radiologické s počítačovou tomografií, oddělení nukleární medicíny, centrum klinických laboratoří, transfuzní a hematologické oddělení, plicní oddělení nebo oddělení léčebné výživy a stravy. Spadá pod ni také Nemocnice Nový Bydžov, vzdálená pouhých 30 kilometrů, která poskytuje zejména následnou péči, rehabilitaci a disponuje i chirurgickou ambulancí. „Náš roční obrat za rok 2022 byl bezmála 1,2 miliardy korun. O tom, že se nám i ekonomicky daří, svědčí fakt, že jsme v posledních letech v zisku. Loni to bylo zhruba 11 milionů korun,“ doplňuje ředitel Oblastní Nemocnice Jičín, která má dohromady zhruba 500 lůžek, z toho je kolem 300 lůžek akutního typu. Ročně v nemocnici provedou na 900 porodů a přibližně 3500 operací.

Investice zvyšují standard

Zásadní událostí posledních let je blížící se letošní dokončení výstavby multifunkčního pavilonu A, kde budou centrální mikrobiologické, hematologické a biochemické laboratoře. Počítá se také s novou dialyzační jednotkou, onkologickými ambulancemi se stacionářem a s novou magnetickou rezonancí. „V září bychom měli absolvovat přístrojovou komisi Ministerstva zdravotnictví ČR, která by nám měla potvrdit, že můžeme v Jičíně magnetickou rezonanci provozovat. To je pro nás jeden z hlavních podzimních úkolů,“ zdůrazňuje Daniel Malý. Nový multifunkční pavilon je investicí za zhruba 780 milionů korun. V provozu bude od počátku příštího roku, kdy dojde nejprve k postupnému zahájení provozu laboratoří, následovat bude onkologie, dialýza a magnetická rezonance. „Zejména nová magnetická rezonance posune naši nemocnici o kus dál v úrovni poskytované péče. Už dříve jsme si pořídili novou počítačovou tomografii – CT, takže magnetická rezonance bude další klíčovou diagnostikou metodou, která už se stala docela obvyklou součástí vybavení nemocnic naší velikosti. Bez ní by byl náš další rozvoj limitován. Pacienty bychom nadále museli posílat do dalších nemocnic, což je náročné nejen logisticky, ale také finančně. Těšíme se, že od příštího roku budeme mít magnetickou rezonanci plně funkční,“ navazuje ředitel Oblastní Nemocnice Jičín, která má už ovšem připravené také další nové investiční i medicínské projekty.

„Z důvodu nedostatku psychiatrických lůžek chystáme výstavbu nového pavilonu s kapacitou 42 lůžek. Nyní totiž máme jen dvacet lůžek. Vzhledem k omezeným možnostem parkování vznikne v našem areálu také nový parkovací dům a řešíme rovněž projekt nového pavilonu urgentního příjmu, ortopedie a lůžkové rehabilitace. Tady jsme ale teprve na začátku. Další novinkou v nabídce léčebné péče bude chystané zahájení odběru plazmy na naší hematologii,“ sděluje Daniel Malý, který za jednu z výzev pro zbytek letošního roku považuje také zavedení nového informačního systému. Vysokou prioritu zároveň mají již zmíněné úkoly jako absolvování přístrojové komise a personální stabilizace dětského oddělení.

Medici před startem

Právě v personální oblasti se Oblastní Nemocnici Jičín už povedlo zahájit některé aktivity, jejichž cílem je oslovit mladou generaci budoucích lékařů. Konkrétně jde o kampaň s názvem „Medici před startem“, která cílí na studenty čtvrtého, pátého a šestého ročníku lékařských fakult. „Zveme je k nám do nemocnice na jednotlivá oddělení, která potřebujeme personálně doplnit. Věnují se jim naši zkušení školitelé a společně děláme všechno proto, abychom je k nám přilákali. Chceme, aby nemocnice byla s vybranými studenty v kontaktu už během jejich studia. Inspirovali jsme se u kolegů z Liberce, kde podobný projekt zahájili už před několika lety a mají s ním velmi dobré zkušenosti. Věříme, že na našich odděleních se to setká se stejným efektem,“ přeje si ředitel.

V současné době podle něj v Jičíně hledají spíše jednotky mladých lékařů, kteří se mohou uplatnit na odděleních, kde nastal čas pro generační obměnu. „Potřebujeme zkrátka mladé lékaře motivovat, aby k nám šli pracovat. Práci v nemocnici i konkrétní obory jim chceme představit co nejatraktivněji,“ podotýká Daniel Malý. Jaká je jeho „ředitelská“ vize do dalších let? „Chtěl bych, aby naše nemocnice rozšířila portfolio nabízených služeb také o ortopedické a urologické oddělení. Na to navazuje potřeba rehabilitačního oddělení a ortopedického aseptického sálu. To jsou projekty, které by nemocnici zase posunuly o kus dál. Mohli bychom díky nim konkurovat i větším nemocnicím,“ dodává ředitel Oblastní Nemocnice Jičín, pro kterou by se uvedené projekty mohly stát realitou v řádu nejbližších pěti let.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...