1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pohl CZ, a.s.

pohl 20Chceme si vybírat stavby s vyšší přidanou hodnotou

Na stavebním trhu je společnost Pohl CZ, a.s., stálicí už 30 let. Od svých počátků je spojena se jménem zakladatele Petr Pohla, který z rodinného podniku vybudoval silnou firmu, jež působí hned v několika stavebních segmentech. „Ve výstavbě máme nyní téměř 90 projektů, od velkých až po malé.

Naším záměrem je ještě více se profesionalizovat a pracovat na stavbách s vyšší přidanou hodnotou. To samozřejmě klade vyšší nároky i na náš tým, proto myslíme na vzdělávání pracovníků, bez jejichž odbornosti by to nešlo,“ říká v rozhovoru ředitel společnosti Petr Kašpar.

Na stavebním trhu jste od samého počátku svobodného podnikání v České republice. Co se od roku 1990 změnilo pro vás jako pro firmu i obecně ve stavebnictví?

Změny jsou to určitě významné jak v naší firmě, tak obecně v našem oboru i ve společnosti. Když náš majitel Petr Pohl založil svůj podnik, první rok si vystačil se dvěma zaměstnanci – ve firmě pracoval on a jeho manželka. Dnes, po 30 letech, máme přes 250 zaměstnanců. Změnilo se i naše zaměření. Začínali jsme jako firma specializovaná na podzemní stavby, ale dnes působíme v segmentu pozemních staveb, realizujeme vodohospodářská díla, stavby na vodních tocích, stavíme přehrady. Výrazně jsme se rozkročili a v tomto trendu bychom rádi pokračovali. Stavebnictví obecně prožilo podobný vývoj jako celá společnost. 90. léta byla divoká, ale situace se stabilizovala, trh ví, co může očekávat. Samozřejmě, že nám vadí nárůst byrokracie nebo neschopnost rozhodovat na straně investora, zejména ve veřejných zakázkách, ale pořád platí, že zažíváme dobré období. Jsme spokojeni.

Vaše firma rostla, to už jste zmínil. Dnes máte tři odštěpné závody. Jak se liší svým zaměřením?

Ano, máme tři závody. V Roztokách u Prahy, v Opavě a v Plzni. Západočeský závod se zaměřuje hlavně na podzemní a vodohospodářské stavby. Opavský závod na vodohospodářské stavby, na takzvanou malou vodu – tak říkáme projektům, jako jsou kanalizace, vodovody, úpravny pitné vody nebo čistírny odpadních vod. Cílem těchto dvou závodů do budoucna je, aby se více zaměřily i na pozemní stavby. Nedávno jsme proto přivedli nové lidi, odborníky na pozemní výstavbu. V Roztokách u Prahy pak máme náš největší závod, který se ze 40 % věnuje vodohospodářským stavbám a z 15 % podzemnímu stavitelství. Zbytek produkce tvoří pozemní stavby, rezidenční výstavba, průmyslové stavby, výstavba občanské vybavenosti a v poslední době se pouštíme i do opravy památek.

To je zajímavé. Jaký projekt v tomto segmentu realizujete? A na jakých dalších stavbách pracujete?

Pokud začnu od památkově chráněných staveb, tak je to oprava objektu ve Vikářské ulici pro Pražský hrad nebo rekonstrukce bývalé prezidentské vily v zahradách již zmíněného Pražského hradu. V oblasti pozemního stavitelství je významnou stavbou rekonstrukce obchodního centra Sconto v Praze, což je zakázka za přibližně 200 milionů korun. Ve sdružení s Metrostavem realizujeme školu v Berouně za 140 milionů korun. Nesmím zapomenout ani na projekt pro investora Central Group, pro něhož stavíme 2 bytové rezidenční domy v Praze. Plzeňský závod pracuje na mnoha menších vodohospodářských projektech. A co se týká Opavy, tak největší radost nám tady dělá dokončení stavby suché nádrže Jelení, opět ve sdružení s Metrostavem a firmou OHL ŽS. V běhu máme asi 90 staveb napříč závody. Neodmítáme ani malé zakázky v řádech nízkých jednotek milionů korun.

Kdo jsou vaši hlavní zákazníci? Jsou to soukromí investoři nebo města či obce?

Zakázky pro privátní sektor tvoří asi 20 % z celkového objemu, většinou pracujeme pro veřejné zadavatele. Naší snahou ale je tento poměr vyrovnat, nejlépe 50:50. To by pochopitelně zvýšilo naši stabilitu na trhu, byli bychom odolnější a imunnější vůči výkyvům v jednotlivých sektorech.

V oblasti podzemních prací působíte od samého začátku. Jak se například změnily technologie nebo postupy?

Když náš majitel zakládal společnost, tak prvotní myšlenkou bylo, že se bude věnovat jen podzemním pracím, ale společnost se rozvinula ve víceoborovou stavební firmu. A jsme za to rádi. Samozřejmě, vývoj v podzemním stavitelství je velký. Mechanizace a technologie se výrazně proměnily. Asi nejmarkantněji to dokazují mechanizované razicí štíty používané u velkých profilů, jako jsou třeba železniční a silniční tunely. V této branži ale nepůsobíme, takto velkým projektům se vyhýbáme, protože objemově překračují naši roční produkci a nemáme na ně kapacity. Co se nás ovšem dotýká, je zvyšování podílu bezvýkopových technologií, tedy prací, které jsou prováděny automatizovanými stroji. To je cesta, kterou jsme se vydali.

Jméno firmy stavíte na odbornosti zaměstnanců. Jak myslíte na jejich kvalifikaci i na jejich odměny?

Asi polovinu zaměstnanců u nás tvoří dělnické profese, o druhou polovinu se dělí technici, administrativní pracovníci a další odborníci. Poslední dva nebo tři roky se výrazněji snažíme přilákat mladé lidi po škole. Máme v týmu starší kolegy, kteří jim mohou předat hodně vědomostí, znalostí a zkušeností. Lidem nabízíme profesní růst, mají připravený plán školení a zvyšování odbornosti. Jsme vždy rádi, když si naši technici dělají autorizace a zvyšují si kvalifikaci. Loni jsme přešli na nový systém projektového odměňování, což osobně považuji za motivační a spravedlivý prvek. Věřím, že nejlepší motivací pro lidi je, pokud jsou odměňováni na základě něčeho, co mohou ovlivnit. Odměny u nás ale nejsou jen finanční. Vytváříme zaměstnancům příjemné pracovní prostředí, investujeme do nových administrativních budov, nakupujeme moderní stroje, chceme být atraktivním zaměstnavatelem.

V jakých číslech se pohybuje váš roční obrat? Očekáváte jeho nárůst?

Vezeme se na vlně růstu a výkonu, nabíráme zaměstnance. Hodnota prací, které bychom chtěli dokončit a fakturovat, a to i s výhledem na zakázky, na které cílíme nebo které ještě nebyly zahájeny, by mohla dosáhnout 1,6 až 1,7 miliardy korun.

Plánujete nové investice do podniku nebo do technologií?

Rozhodně. Zaměřujeme se na obnovu a rekonstrukci firemních budov, které jsme zanedbávali a investici už vyžadují. Rekonstruovat se bude ve všech závodech, protože naše zázemí už neodpovídá dnešním potřebám, velikosti a úspěšnosti naší firmy. To je náš plán na příští dva roky.

Jak nyní vnímáte situaci ve stavebnictví? Co by se podle vás mohlo zlepšit?

Začnu tím, s čím jsme spokojeni – máme nyní relativně dost práce a zakázek. Je pryč doba, kdy stavební společnosti pracovaly pod náklady. Nevýhodou ale je, že nejsou volné výrobní kapacity, chybí pracovní síla, řemeslníci. Zároveň dochází k nárůstu cen materiálů, vstupů a subdodávek, takže projekty, které jsme nasmlouvali před dvěma či třemi roky, nemají dobrý hospodářský výsledek. A pak je jasné, že trh nemůže růst donekonečna, takže se připravujeme na ochlazení, ale věříme, že ho firma naší velikosti a schopností ustojí dobře.

Jaké jsou vaše vize ohledně dalšího rozvoje podniku?

Je to hlavně udržitelný růst. Firma, která se nerozvíjí a neroste, tak chřadne. Proto je naším cílem, abychom se rozvíjeli, zkvalitňovali a sílili. Přikláníme se stále více k realizaci prací vlastními kapacitami, budujeme si jméno seriózní, spolehlivé a kvalitní stavební firmy. Chceme být partnerem, na něhož se investoři mohou spolehnout. I když musím sebekriticky přiznat, že ne vždy se to daří. Pracujeme na tom, abychom si mohli vybírat zakázky s vyšší přidanou hodnotou a náročnější projekty, v nichž nebudeme jen stavitelem, ale také se budeme podílet na přípravě projektu. Profesionalizujeme se, pomalu opouštíme „jednoduché stavění“ a dostáváme se k náročnějším projektům. S tím souvisí i nutnost zvyšování odbornosti našeho týmu. Na tom všem pracujeme.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...