1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Povodí Odry, s.p.

Sledujeme dlouhodobé cíle, myslíme na sucho i povodně

Povodí Odry, které se rozkládá na 6525 kilometrech čtverečních, je nejmenší ze všech pěti povodí v České republice. O vodní zdroje se zde stará státní podnik, pod jeho správu spadá 3690 kilometrů vodních toků, osm údolních nádrží, 80 jezů, tři gravitační převody vody a 30 malých vodních nádrží. Mezi nejvýznamnější nádrže patří Slezská Harta na řece Moravici a nádrž Šance na Ostravici. Celkový objem nádrží je kolem 300 milionů kubíků. „Naše povodí je náročné z geologického pohledu. Skládá se ze dvou horských masivů – z Českého masivu a Karpatského oblouku, které mají různé charaktery, “ říká Ing. Jiří Tkáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry.

Vaše povodí je v řadě ohledů netypické. Proč?

Kromě geologického složení je v povodí Odry zhruba dvojnásobná hustota obyvatel. Ve struktuře průmyslu převažuje báňský, hutní a těžký strojírenský průmysl. Poddolování a průmysl samotný mají vliv na jakost vody i na požadavky na zásobení vodou.

Na starosti máte vodní toky, zásobování pitnou vodou, protipovodňová opatření. Jaké další úkoly plníte?

Plníme výkon správy povodí a správy vodních toků, provozujeme a udržujeme vodní díla a připravujeme nová opatření, zejména ke zmírňování projevů klimatických změn. Ve správě máme na 700 kilometrů vodních toků, kde provádíme pravidelnou údržbu přírodě blízkým způsobem. Klíčovou činností je zajištění dostatku vody při využití současných kapacit vodních děl, které byly na našem území povodí Odry v minulosti vybudovány. Naši současnou vodohospodářskou soustavu tvoří šest významných nádrží, a to Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Žermanice a Olešná, dále sedm jezů a tři gravitační převody vody (Ostravice – Olešná, Morávka – Lučina, Olešná – Ostravice) propojených pomocí vodních toků.

Zásobování vodou je v našem povodí závislé na akumulaci povrchových vod ve vodních nádržích, protože podzemních vod je v regionu přirozeně nedostatek. Zásobování vodou tvoří z 88 % odběry povrchové vody a pouze z 12 % vody podzemní. Zabýváme se také výstavbou protipovodňových opatření. Aby i nadále byl zajištěn dostatek vody z našich zdrojů, provedli jsme v průběhu let 2016 až 2019 aktualizaci Manipulačního řádu Vodohospodářské soustavy povodí Odry a samostatně hospodařícího uzlu v povodí Olše. Byly generovány nové umělé řady průtoků o délce 1000 let a ověřeny nadlepšovací účinky pro jednotlivé nádrže při požadovaných zabezpečenostech dodávky vody. V rámci přípravy realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody jsme se zabývali ověřením i úpravou pravidel spolupráce jednotlivých vodních zdrojů a zpracováním nových dispečerských grafů nádrží.

Na základě vybraného referenčního období let 1981 – 2016, ve kterém jsou zařazeny opakující se výrazné suché roky, a s pomocí matematického modelu VHS PO, jsme odvodili umělé řady o délce 1000 let. Máme tak k dispozici podklady pro optimální hospodaření s vodou v našem kraji. Kromě zajištění dodávek vody se podnik intenzivně zabývá výstavbou protipovodňových opatření. Právě v rámci těchto opatření se v povodí horní Opavy připravuje nádrž Nové Heřminovy, která doplní současnou soustavu povodí Odry a bude účinně snižovat povodňové extrémy až do města Opavy včetně a zároveň bude svým nadlepšovacím účinkem garantovat dostatečný hygienický průtok v řece Opavě s nabídkou vody potenciálním uživatelům.

V roce 2019 jste realizovali celou řadu projektů. Nejvýznamnějším z nich byla oprava Žermanického přivaděče.

Ano. Tato oprava byla náročná. Žermanický přivaděč tvoří umělé koryto vybudované v letech 1953 až 1958, které slouží ke gravitačnímu převodu vody z povodí řeky Morávky od jezu ve Vyšních Lhotách do povodí řeky Lučiny, jež je přítokem do údolní nádrže Žermanice. Technický stav přivaděče se vlivem postupujících let zhoršil, byly zaznamenávány až 40-% ztráty vody při převodu. Během opravy byla zajištěna plynulá dodávka vody bez omezení pro průmyslové odběratele z Žermanic. Začátkem listopadu jsme opraveným přivaděčem převedli zkušebně jeden milion kubíků.

Žermanický přivaděč kromě gravitačního převodu vody s celkovým převýšením 94 metrů a 20 spádovými stupni na trase dlouhé 7,5 kilometrů má také protipovodňovou funkci. V době povodňových průtoků je možné umělým kanálem převést až 40 kubíků za vteřinu, pod soutokem s řekou Lučinou je to až 90 kubíků za vteřinu. To odlehčí řece Morávce s jejím významným příznivým dopadem na povodňovou zabezpečenost Frýdku-Místku, kde spolu s tlumícími efekty na nádržích Morávka a Šance snižuje stoletou velkou vodu o třetinu.

Jaké další projekty z loňského roku vám utkví v paměti?

Mezi další velké stavby, které jsme v roce 2019 dokončili, patří malé vodní nádrže Jelení na Kobylím potoku u Karlovic ve Slezsku a Choltický u Litultovic. Dlouhodobě probíhá také postupná rekonstrukce hrazení bystřiny Mohelnice v Beskydech.

Už jsme zmínili, že se staráte o přehradní nádrže. Jakou funkci plní a proč jsou důležité?

Velice laicky řečeno, údolní nádrže v dobách přebytku srážek tyto srážky akumulují, respektive shromažďují za přehradní hrází v zátopě nádrže. V době nedostatku srážek se akumulovanou vodou uspokojují dva základní požadavky – minimální průtoky v tocích pod nádržemi a dodávka vody odběratelům. Přehradní nádrže tedy zajišťují zásobování pitnou vodou, minimální průtoky, povodňovou ochranu, ovlivňování jakosti vody v tocích, slouží ale i k výrobě elektřiny nebo k rekreaci.

Základním předpokladem fungování všech vodních děl je jejich bezpečnost. Jak ji zajišťujete?

Vodohospodářské stavby musí být pod neustálou kontrolou, takzvaným technicko-bezpečnostním dohledem (TBD). Většina našich přehrad byla postavena v 50. až 70. letech minulého století. Modernizace zařízení TBD, kterou nyní realizujeme, nebyla vyvolána pouze stářím těchto zařízení, ale především analýzou dlouhodobých poznatků získaných při provozování vodních děl a měřením TBD.

Pracujete při údržbě nebo zajištění bezpečnosti s moderními technologiemi?

Využíváme celou řadu moderních řídících systémů a technologických prvků a rozhraní. Disponujeme rozsáhlou sítí měřicích stanic, které monitorují srážky, teploty, průtoky, hladiny, případně další veličiny. Tato měřená data jsou pomocí rádiové sítě přenášena do databází vodohospodářského dispečinku v Ostravě. V roce 2019 jsme zavedli nový systém vodohospodářského dispečinku se zálohováním a zobrazováním všech měřených veličin. Součástí jsou i již zmiňované veličiny TBD. Při nebezpečí povodní využíváme speciální softwary na prognózování povodní.

Jaké zásadní investice chystáte v roce 2020? Na jaké projekty se budete soustředit?

Budeme pokračovat v realizaci protipovodňových opatření na horní Opavě. Účelem těchto opatření je snížení povodňových rizik ve městech Krnov a Opava a v přilehlých obcích. Záměrem je také zvýšení minimálních průtoků na úseku řeky Opavy v období sucha. V rámci těchto opatření zahájíme rekonstrukci stávajícího jezu Kunov na řece Opavě včetně stavby nového rybochodu. Jako kompenzační opatření zahájíme rekonstrukci ochranné polské hráze v úseku pod Krnovem s náklady ve výši cca 96 milionů korun. Druhým rokem bude probíhat výstavba protipovodňové hráze podél řeky Opavy v Holasovicích. Chceme se také soustředit na výstavbu pevného jezu na řece Lomná v Jablunkově. Pro posílení bezpečnosti našich vodních děl zahájíme na přelomu let 2020/2021 modernizaci Vodního díla Morávka, jehož hlavními účely je protipovodňová ochrana, dodávka vody pro pitné účely a nadlepšování průtoků v tocích. Hlavním účelem zmíněné modernizace nádrže je zvýšení bezpečnosti stávajícího vodního díla při převádění extrémních povodňových průtoků.

Během každodenních úkolů nezapomínáte na to nejdůležitější – ochranu životního prostředí.

Ano, jsme firma, která se věnuje i ekologii a životnímu prostředí a v posledních letech jsme zhotovili řadu revitalizací vodních toků a rybochodů. Jako příklady mohu uvést revitalizaci Sedlnice a Bílovky a rybochody na Odře u Přívozského a Lhoteckého jezu v Ostravě. K vodnímu hospodářství se snažíme přistupovat komplexně, systematicky a dlouhodobě, protože se cíle a opatření vedoucí k jejich dosažení vzájemně prolínají, mají přesah do řady lidských činností a oborů. Příprava opatření, jejich zhotovení a následný účinek je zpravidla záležitostí několika let.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...