1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teva Czech Industries s.r.o.

teva 18Klíčový závod celé korporace modernizuje své provozy

Farmaceutická společnost Teva Czech Industries s.r.o. (TCI) zaměstnává v Opavě bezmála 1700 lidí. Od roku 2006 je součástí izraelské nadnárodní korporace Teva Pharmaceutical Industries. V Opavě se ročně vyrobí téměř 1,6 milionů litrů přípravků tekuté lékové formy a zabalí více než 8 miliard tablet, kapslí a tobolek různých produktů. Společnost Teva Czech Industries s.r.o. (TCI) dosáhla v roce 2022, navzdory náročné ekonomické situaci, kladného hospodářského výsledku.

Celkové tržby roku 2022 činily 11,271 miliardy Kč. V globální struktuře Teva hraje opavský závod významnou roli, a to i díky modernizačním projektům, investicím do nových technologií a v poslední době i digitalizaci svých činností.

V opavské firmě působí dvě divize. PHARMA vyrábí, balí a distribuuje generické léčivé přípravky v různých koncentracích a formách. Tvoří ji tři obory. Jedním je tradiční výroba kapalných lékových forem v podobě roztoků, kapek a sirupů, doplněná výrobou měkkých želatinových tobolek a globálním centrem výroby nosních sprejů pro celou korporaci Teva. Dále jde o sofistikovanou výrobu cytostatik pro léčbu nádorových onemocnění. Třetí část tvoří velkokapacitní výroba pevných lékových forem, tedy tablet a tvrdých želatinových tobolek. Ve farmaceutickém závodě pracuje přes 1100 zaměstnanců.

V závodě TAPI, kde se vyvíjejí a vyrábějí účinné farmaceutické látky (tzv. API) a rostlinné extrakty, pracuje téměř 600 zaměstnanců, přes 70 z nich pak v útvaru Výzkumu a vývoje. Ve svém portfoliu má přes tři desítky molekul. „Jsme součástí globální skupiny Teva, která má po světě padesát závodů a zaměstnává přes sedmatřicet tisíc lidí. Opavská Teva je v této obrovské struktuře klíčovým výrobním závodem,“ říká Robert Kužela, generální ředitel opavské TCI. „S tím souvisejí nejen permanentní požadavky na nábor nových zaměstnanců, zejména operátorů pro výrobu pevné i kapalné lékové formy, pro výrobu účinných látek a také laborantů pro kontrolu kvality, ale rovněž nutnost rozvíjet nové technologie, modernizovat provozy a zavádět do praxe prvky digitalizace,“ říká Robert Kužela.

Výroba pevných lékových forem

Přes 65 % všech výrobních aktivit firmy vytváří závod OSD (Oral Solid Dosage), který produkuje pevné lékové formy, tedy tablety a tvrdé želatinové tobolky. Svým propojením se systémy řízení výroby a několika moderními technologiemi splňuje současné nároky na efektivní provoz velkokapacitních linek a zároveň i dodržování náročných kvalitativních standardů. V této části opavského závodu jsou instalována jedinečná výrobní zařízení. Jejich ojedinělost spočívá jak v samotném počtu instalovaných zařízení pro velkoobjemovou výrobu, tak v použití některých specifických technologií, jako je například kontinuální potah tablet.

Standardní, šaržové coatery fungují na principu, že se do nich vloží najednou celá potahovaná část a poté se provádí nástřik potahovací disperze až do dosažení cílového hmotnostního přírůstku potahové vrstvy. Pak se coater vyprázdní a celý cyklus se opakuje. U kontinuálního coateru však probíhá potahovací proces nepřetržitě. Základem je perforovaná trubka o délce asi tři metry a o průměru půl metru, která je mírně nakloněna a otáčí se. Uvnitř se nachází systém trysek, které nanášejí potahovací disperzi. Do horního hrdla jsou vsypávána nepotažená jádra tablet a z níže umístěného konce vypadávají již potažené tablety. I toto zařízení již prošlo řadou inovací, a to od navyšování rychlosti samotného potahování až po zlepšení ergonomie v případě tabletování do sudů. Zatímco výkon šaržového coateru je jedna šarže za den, conticoater zvládne 5 až 6 šarží denně.

Opavský OSD závod slouží jako „pilotní“ pro zavádění nových technologií a projektů i v jiných jednotkách společnosti Teva. Jedním z příkladů je zavedení serializace pro balicí linky. „Prošlapávali jsme cestu všem ostatním ve skupině a jako jeden z prvních závodů jsme byli připraveni dodávat serializovaná balení na trh. Byli jsme první i při zavádění projektu agregace, tedy sledování a dohledatelnosti jednotlivých balení dle sériových čísel,“ dodává generální ředitel. Balení pevné lékové formy je zároveň jedním z nejvíce pokročilých oddělení v rámci celé společnosti Teva při zavádění elektronického záznamu o výrobě šarže, tedy bezpapírové formy záznamu. Došlo tak již k redukci rozsahu výrobní dokumentace na 20 % oproti původnímu stavu.

V současné době probíhá pilotní projekt na zavedení bezpapírové výroby pevných lékových forem za využití výrobních informačních systémů, tzv. MES (Manufacturing Execution Systems) s podporou dat z výrobních zařízení a dalších systémů. Cílem je eliminace všech papírových záznamů. „Od tohoto projektu si vedle pozitivních dopadů na životní prostředí, tedy snížení spotřeby papíru, nákladů na tisk a archivaci, slibujeme i zrychlení procesu kontroly vyrobených šarží a pozitivní dopad na cycle time,“ doplňuje Robert Kužela. Před dvěma lety v opavském závodě investovali 200 milionů do nové granulační linky. V polovině loňského roku již byla linka dokončena a nyní je v plném komerčním provozu. Výrobní kapacity se tím zvýšily přibližně o jednu miliardu tablet.

Digitalizační projekty

Opavský závod nyní spolupracuje v rámci společnosti Teva na klíčovém modernizačním a transformačním programu se zaměřením na digitalizaci. Jeho těžištěm je sběr dat z různých systémů napříč společností do cloudové databáze a jejich následné zpracování ve formě definovaných vizualizačních aplikací pomocí webového klienta. Data jsou tak hotová na pár kliknutí podle požadavků koncového uživatele a snadno a rychle dostupná. „Projekt považuji za unikátní příležitost zavést v Opavě skutečně nejmodernější postupy řízení výroby. Jde o modernizaci ve stylu Průmysl 4.0 pro farmaceutické výrobní závody. Program se v příštích letech významným způsobem dotkne obou našich firemních divizí zejména v oblastech optimalizace plánování výroby a kontroly kvality, optimalizace výtěžků výrobních procesů, podpora při řešení odchylek a nestandardních situací a performance managementu. Jakmile se u nás jednotlivé aplikace zavedou a ověří, budou rovněž sloužit jako vzor pro další závody ve skupině,“ vysvětluje Robert Kužela

V oblasti digitalizace je pozornost zaměřena na sběr dat z různých systémů napříč společností do cloudové databáze a jejich následným zpracováním ve formě definovaných vizualizačních aplikací pomocí webového klienta. Data jsou tak připravená na několik málo kliknutí dle požadavků koncového uživatele a jednoduše a rychle dostupná.

Virtuální a rozšířená realita

V opavské společnosti Teva Czech Industries s.r.o. se také úspěšně testuje a zavádí technologie virtuální a rozšířené reality. „Virtuální realita nám pomáhá snížit dobu tréninku nových zaměstnanců na výrobních linkách až na třetinu původní doby. Rozšířená realita je ve fázi testování a vidíme mnoho příležitostí i v této oblasti jako návodné podpory při různých aktivitách na výrobních zařízeních,“ vysvětluje Robert Kužela. Ve firmě si uvědomují, že se jedná o veliké změny v práci lidí, proto s digitalizačními aktivitami jdou ruku v ruce rovněž příprava a trénink lidí, aby zaměstnanci byli schopni nové nástroje efektivně používat a rozumět jim. „Zaměřujeme se i na metodickou přípravu a vytvoření systému školení pro nové aplikace a vnímáme change management jako velice důležitou a nedílnou součást celého projektu,“ uzavírá Robert Kužela. 

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...