1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOS VARNSDORF a.s.

TOS Varnsdorf 16Obráběcí stroje, špičkové aplikace a excelentní služby

Společnost TOS VARNSDORF a.s. je předním světovým dodavatelem kompletních technologií pro obrábění a producentem obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů, obráběcích center a portálů.

O které technologie související s provozem jejich strojů je na světových trzích největší zájem? Jaké má zákazník aktuální požadavky? „Poslední dobou je největší zájem o zpracování technologie pro důlní průmysl, energetiku a stavební průmysl, konkrétně ramena jeřábů a komponenty stavebních strojů,“ vysvětluje Miloš Holakovský, obchodní ředitel společnosti. „Důraz na neustálé zvyšování efektivity výrobních procesů s sebou mimo jiné přináší požadavky na vícestranné technologické užití strojů. Proto je vybavujeme takzvaným karuselovacím stolem nebo paletou a rozšiřujeme tak jejich technologické využití o soustružnické operace. Schopnost stroje aplikovat tyto požadavky vede nejen k výrazné úspoře času, ale zejména nákladů,“ říká Miloš Holakovský.

Firma disponuje vlastním vývojovým oddělením a každoročně investuje do vývoje svých produktů a služeb desítky miliónů korun. Záběr činností je široký, od mechanické konstrukce až po vývoj SW a aplikací. „Jsme přesvědčeni, že firma, která nemá vlastní produkt, má z dlouhodobého hlediska malou šanci udržet se na trhu. Vlastními silami bychom však stěží dokázali držet vysoké tempo inovací. Máme proto partnery, se kterými v rámci vývojových aktivit spolupracujeme, a to jak v ČR, tak v zahraničí. Mezi nejvýznamnější patří například ČVUT v Praze, VUT v Brně, ZČU v Plzni, VÚTS v Liberci nebo TU v Liberci,“ vysvětluje Ing. Tomáš Kozlok, vedoucí vývojových projektů a zkušebny.

Firma si také plně uvědomuje svou odpovědnost při ochraně životního prostředí, a proto v rámci vývoje svých produktů zohledňuje i tyto požadavky. „Bez ohledu na to, jaké požadavky v budoucnu přijdou, se již dnes snažíme, aby naše stroje byly ekologicky šetrné. V rámci provozu našich strojů např. minimalizujeme spotřebu maziv, efektivně také řídíme různé agregáty s cílem snížit spotřebu elektrické energie na nezbytné minimum. Zároveň se snažíme snížit ekologickou zátěž i v rámci výroby našich strojů, resp. jejich komponentů, kdy se snažíme používat alternativní materiály s nízkou uhlíkovou stopou,“ říká Tomáš Kozlok.

Excelentní služby pro každého zákazníka

Služby tvoří v TOS VARNSDORF a.s. důležitou součást jejich zákaznické orientace. V předprodejní fázi nabízejí svým zákazníkům možnost vypracování technologického řešení, které v sobě obsahuje návrh optimální konfigurace stroje, návrh použití nejvhodnější technologie včetně vypracování časové a technologické studie a předložení seznamu vhodných nástrojů a upínacích prvků. „Samozřejmostí je zasituování strojů do výrobního objektu,“ vysvětluje Miloš Holakovský.

„Nabízíme také různé možnosti financování. Podle přání zákazníka poskytujeme rychlou a komplexní dopravu na místo určení. Zajišťujeme rychlé a kvalitní uvedení stroje do provozu. Naši vyškolení pracovníci provádějí komplexní předání stroje včetně vytvoření všech potřebných protokolů a opracování zkušebního obrobku. Dle mého názoru je však pro budování a udržování vztahů důležitější ona druhá etapa po předání stroje zákazníkovi. Zákazník vynaložil nemalé prostředky a očekává maximální servisní podporu. Toto je příležitost se odlišit od konkurence a být skutečným partnerem v obrábění. Budujeme proto v jednotlivých zemích sklady náhradních dílů. Součástí těchto servisních centrál je proškolený místní technický tým, který vždy absolvuje školení v TOS VARNSDORF a.s. a obdrží certifikát o možnosti provádění záručních a pozáručních oprav.“

TOS VARNSDORF a Průmysl 4.0

Digitalizace a automatizace jsou v posledních letech zásadními tématy, kterým se v rámci technického rozvoje v TOS VARNSDORF a.s. intenzivně věnují. „V oblasti automatizace a obsluhy CNC strojů je kvalifikovaný technický personál nedostatkovým zbožím, proto je naší snahou automatizovat maximum činností v rámci našich strojů a obsluhu stroje zjednodušovat. To jde ruku v ruce s digitalizací. I proto jsou všechny naše stroje od roku 2020 vybaveny systémem TOScontrol, který je branou do světa digitalizace a umožňuje obráběcímu stroji komunikovat s aplikacemi třetích stran. Fyzikální limity stroje jsou téměř vyčerpány, z pohledu technických parametrů se stroje různých výrobců velmi přibližují. Potenciál pro rozvoj a zvýšení přidané hodnoty stroje se proto přesouvá do oblasti služeb a přídavných funkcí stroje, které na první pohled ani nesouvisejí s obráběním. Jedná se například o využití obráběcího stroje jako měřícího stroje, zobrazování podpůrné dokumentace na panelu řídicího systému, propojení obráběcího stroje s ERP a MES systémy atd. V našem případě to řešíme aplikacemi, které jsou integrovány do systému TOScontrol,“ říká Tomáš Kozlok, vedoucí vývojových projektů a zkušebny.

V letošním roce se v rámci TOScontrol připravují nové aplikace, které uživateli umožní rozšířit jeho funkcionalitu a zvýšit tak přidanou hodnotu stroje. „V nejbližší době bude představena aplikace umožňující monitoring klíčových uzlů a komponentů stroje, avšak s predikcí vývoje technického stavu těchto komponentů v čase. Díky této aplikaci budou zcela zásadně eliminovány neplánované prostoje vlivem poruchy, neboť stroj bude uživatele průběžně upozorňovat na zhoršující se stav a bude tak možno v předstihu naplánovat servisní zásah. Na ten však budou uživatel a servisní tým připraveni a odstávka stroje tak zabere minimum času. Další připravovanou aplikací je technologický kalkulátor, který pomůže operátorovi s výběrem nejvhodnějších řezných podmínek pro daný nástroj. Po propojení s procesním digitálním dvojčetem daného stroje bude možné zohlednit celou soustavu stroj-nástroj-obrobek. Bude tak možno nastavit takové řezné podmínky, které využijí maximální možný potenciál stroje s ohledem na požadovanou přesnost vyrobeného dílce,“ dodává Tomáš Kozlok.

Strategické výzvy roku 2023

Jednou ze strategických novinek letošního roku je prototyp vysokorychlostního nevýsuvného vřetena. Jedná se o vřeteník s nevýsuvným vřetenem a maximálními otáčkami 7500 ot/min, který je určen pro řadu strojů WHT110/130. „Vysoké otáčky vřetena v kombinaci s vysokými pracovními posuvy této řady strojů umožňují využít potenciál moderních řezných nástrojů, což ve výsledku přináší větší objem odebraného materiálu za časovou jednotku, a tím také vyšší produktivitu práce. Reagujeme tím na soudobé požadavky zákazníků, kteří chtějí daný dílec obrobit rychle, přesně a za přijatelnou cenu,“ vysvětluje Ing. Tomáš Kozlok.

Jednoznačně největší obchodní výzvou, na kterou se v TOS VARNSDORF a.s. aktivně připravují, je zářiový strojírenský veletrh EMO HANNOVER. Jedná se o největší světovou strojírenskou výstavu letošního roku. „Naše expozice bude zaměřena na prezentaci frézovacích hlav od ručně stavitelných až po automaticky polohované, souvisle řízené, určené pro pětiosé obrábění,“ říká Miloš Holakovský. „Velký prostor budeme věnovat nadstavbovému systému TOScontrol. On-line výměna dat do ERP systému, aktivní kompenzace teplotní deformace strojů, prediktivní údržba a měření obrobku přímo na stroji s automatickou kompenzací chyb jsou nyní nejčastěji poptávanými aplikacemi pro pokročilou správu stroje. Ve spolupráci s firmou Siemens představíme virtuální dvojče, na kterém může zákazník odlaďovat programy včetně kolizních stavů ještě před fyzickou stavbou stroje,“ dodává Miloš Holakovský z TOS VARNSDORF a.s.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...