1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ústav pro péči o matku a dítě

ustav pro peci matky a ditete 20Snažíme se zachraňovat malé i velké životy

Krátce před vypuknutím I. světové války vzniklo v pražském Podolí – na slunném svahu pod vyšehradskými hradbami – zdravotnické zařízení, které se v té době nazývalo Pražské sanatorium a poskytovalo péči v oblasti chirurgie, ortopedie, neurologie či interní medicíny. Víceoborové zařízení se proměnilo v Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) až v roce 1951 spojením III. gynekologicko-porodnické kliniky a Kliniky péče o kojence.

Díky těsné spolupráci lékařů obou klinik mohla být následně naplněna pokroková myšlenka, podle které porodník a pediatr navazují spolupráci již na porodním sále a novorozenec je svěřen pediatrovi hned po narození. Idea interdisciplinární spolupráce byla od té doby naplňována a prohlubována ještě intenzivněji a za jejími vynikajícími výsledky stojí tým špičkových lékařů v čele s ředitelem ústavu doc. MUDr. Jaroslavem Feyereislem, CSc. Právě s ním jsme si povídali především o aktuální náplni ÚPMD, jež zahrnuje poskytování zdravotních služeb, vědeckou a výzkumnou činnost a výuku v rámci pregraduálního i postgraduálního studia.

Jakými proměnami prošel Ústav pro péči o matku a dítě od roku 1998, kdy jste nastoupil do tohoto zařízení?

Vývoj ústavu v tomto období byl charakterizován mnoha rekonstrukcemi. Bylo nutné opravit střechu, dostavět přednáškový sál do podoby dobře vybaveného kongresového centra, dobudovat jeden celý monoblok s operačními a porodními sály a centrální sterilizací, postavit lékárnu a vyměnit topení a okna. Kromě toho jsme dali ústavu novou fasádou. Navíc jsme během posledních 20 let postupně zrekonstruovali všechna oddělení kromě posledních dvou zbývajících a zařídili jsme je technologickými novinkami. V období uplynulých dvou let jsme díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu vybavili pracoviště pro superspecializovanou perinatologickou péči a pro superspecializovanou onkogynekologickou péči.

Tímto jsme se již posunuli k tématu odborných pracovišť, která na ÚPMD poskytují zdravotní služby. Můžete přiblížit, o jaký typ péče se jedná a jakými diagnózami se zabýváte?

Naše odborná pracoviště pokrývají celý rozsah oboru porodnictví a gynekologie. Na jednotlivých odděleních se věnujeme problematice descensu, poruchám statiky pánevních orgánů či endometrióze, která může mít vážné následky v podobě pánevních bolestí a nemožnosti otěhotnět. Dále zde máme Centrum fetální medicíny jako jediné fungující centrum v České republice, které se zabývá prenatální diagnostikou na nejvyšší úrovni a řeší takto diagnostikované nálezy formou operací v děloze. Na dalších pracovištích se věnujeme problematice neplodnosti či maligním i benigním gynekologickým onemocněním včetně nádorového onemocnění prsní žlázy. V našem ústavu je prováděno 500 až 600 operací karcinomu prsní žlázy za rok.

Můžete zmínit nějaké aktuality týkající se vašich odborných pracovišť?

Kupříkladu na začátku února jsme otevřeli nově zrekonstruované oddělení šestinedělí. Investice dosáhla částky zhruba 60 mil. Kč a rekonstrukce probíhala asi rok a půl. Mimo jiné jsme lépe vybavili pokoje pro matky po porodech tak, aby odpovídaly standardům 3. tisíciletí.

Jakých zajímavých úspěchů či výsledků jste v poslední době dosáhli v rámci poskytovaných zdravotních služeb? Jaké nově zavedené léčebné metody či nákup přístrojů zvedly úroveň zdravotní péče?

ÚPMD je v rámci celé České republiky jednou z nejžádanějších porodnic, která řeší především komplikovaná těhotenství. Může se jednat o morbidně adherující placentu, tedy o poruchy placentace, které dříve vedly k ohrožení života matek. Ovšem dnes jsme již schopni odoperovat tyto případy i bez ztráty dělohy, a zachránit tak velké i malé životy. Ročně provádíme v ÚPMD zhruba 5500 porodů. Gynekologických operací realizujeme přibližně 6500 za rok a ambulantních vyšetření kolem 20-tisíc až 25-tisíc. Největších úspěchů dosahujeme samozřejmě v perinatologii, tedy ve výkonech spojených s porodnictvím. V této oblasti pomáháme také předčasně rodícím ženám anebo rodičkám s různými vážnými onemocněními. Na jednotkách intenzivní péče se následně dokážeme postarat i o novorozence vážící kolem 500 g. Kromě toho bych zmínil špičkové pracoviště urogynekologie, kde jsme se zaměřili na vliv spontánního porodu a některých vaginálních extrakčních technik na dno pánve a další vývoj života ženy. Navíc máme velmi dobře fungující onkogynekologické oddělení a centrum trofoblastické nemoci, kde se naši pracovníci zabývají nádory, jež mohou vzniknout jako produkt těhotenství. Vzhledem k velké vzácnosti této diagnózy vzniklo právě v ÚPMD pouze jediné centrum tohoto druhu v ČR a my jsme schopni zajistit komplexní péči včetně cytostatické léčby s následnými kontrolami.

Kolik zaměstnanců zajišťuje chod tolika odborných pracovišť?

Celkem zaměstnáváme přibližně 700 pracovníků. Jedná se o lékařský personál, zdravotní sestry a obslužný personál. Ale máme také technické oddělení, které se stará o náš rozsáhlý areál, a ekonomické oddělení. Kromě toho máme laboratoře, RTG oddělení, technickou obsluhu a projektové oddělení, jehož zaměstnanci mají na starosti plánování nových rekonstrukcí a dalších projektů, k nimž připravují odpovídající dokumentaci.

Nejste nuceni bojovat s nedostatkem kvalifikované pracovní síly na našem trhu?

V oblasti gynekologie, pediatrie a porodnictví problém nemáme. Každoročně se hlásí řada zájemců, z nichž mnohé musíme odmítnout. S nedostatkem pracovníků se však potýkáme u internistů, rentgenologů či anesteziologů. Obecně je nouze také o porodní asistentky a my o ně musíme hodně bojovat vzhledem ke skutečnosti, že v našem ústavu se pracuje s velkou intenzitou po celých 24 hodin denně.

Při léčbě různých poruch a onemocnění hraje nepochybně klíčovou roli zdravotnický personál. Ke správnému stanovení diagnózy a následnému řešení však ve stejné míře přispívá také kvalitní přístrojové vybavení zdravotnického zařízení. Jak se vám daří vybavovat jednotlivá oddělení moderní technologií?

Stanovovat diagnózy v úzkém sepětí s moderními zobrazovacími vyšetřovacími metodami – tedy CT, magnetickou rezonancí či ultrazvukem – je naprosto nezbytné. Ovšem cena kvalitního ultrazvuku, který nám umožní určit diagnózu hluboké endometriózy nebo různých vývojových vad u novorozenců, se pohybuje mezi 5 až 6 miliony Kč. A jeden ultrazvuk přirozeně nestačí. Tyto náklady se rychle nasčítají, a já jsem proto rád, že stát nám v tomto směru otevřel cestu k evropským fondům, IROPům. Z těchto zdrojů jsme pro onkogynekologické superspecializované pracoviště získali během dvou let asi 60 mil. Kč a pro perinatologické superspecializované pracoviště téměř 80 mil. Kč. Za tyto peníze byly nakoupeny ultrazvukové diagnostické přístroje, laserové přístroje a operační vybavení včetně stolů, lamp a špičkových nástrojů.

Do jakých dalších projektů jste v poslední době investovali?

Během 22 let mého působení v ÚPMD byl celý areál zrekonstruován za částku dosahující 1,5 mld. Kč. Ústav je v současné době na úrovni podobných zahraničních špičkových pracovišť a Česká republika na něj může být pyšná. V plánu je však ještě rekonstrukce dvou gynekologických oddělení – pooperačního a onkologického – a také výstavba zákrokového sálku a několika ambulancí. Ovšem nejpalčivějším problémem ÚPMD je v současné době nedostatek parkovacích ploch. Už máme připravený projekt podzemního parkoviště, ale ještě na něj musíme získat potřebné finanční zdroje.

Věnujme se tedy podrobněji otázce finančních zdrojů, z nichž čerpáte prostředky na údržbu areálu, rekonstrukce či investice do přístrojového vybavení.

Rozpočet na rok 2020 byl stanoven na 730 mil. Kč. Nejobjemnější finanční zdroje přitom pocházejí od 7 zdravotních pojišťoven, které hradí námi poskytovanou péči. To je hlavní zdroj našich příjmů. Finanční situaci se ovšem snažíme vylepšovat vedlejší hospodářskou činností a od té doby, co stojím v čele ústavu, byly naše hospodářské výsledky vždy v černých číslech.

ÚPMD zajišťuje vzdělávání zdravotnických pracovníků. V jakých oborech a ve spolupráci se kterými univerzitami?

Náš ústav představuje základnu pro pregraduální a postgraduální výuku. V pregraduálním studiu jsme afilačním pracovištěm 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity v Praze. Jsme také činní v postgraduálním vzdělávání a připravujeme studenty k atestační zkoušce. Máme značnou vědeckou produkci v oblasti gynekologie, porodnictví a neonatologie, a máme tedy zájem na výchově vlastních vědeckých pracovníků. Jsme součástí Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ), pro který každý rok pořádáme desítky školení v našich oborech. IPVZ však veřejnoprávní smlouvou přišel o možnost provádět atestace, přičemž všechny ostatní fakulty ji získaly. Já jsem ovšem přesvědčen, že by si IPVZ právem zasloužil rovnoprávné postavení.

Na jaké oblasti se ÚPMD zaměřuje v rámci vědecké a výzkumné činnosti a jakých zajímavých výsledků jste již na tomto poli dosáhli?

Naší doménou je klinický aplikovaný výzkum. S novými poznatky a metodami se však naši pracovníci seznamují také během špičkových celosvětových vědeckých kongresů anebo odborných pobytů v zahraničí. U těchto výjezdů nás finančně podporuje společnost Central Group, která je naším dlouhodobým sponzorem. Nejzajímavější poznatky a získané dovednosti mohou po návratu ze zahraničí implementovat naši kolegové v ÚPMD, a přispět tak k rozvoji našeho zdravotnického zařízení.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...