1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Vseob fakult nem praha 18Nápor jsme zvládli bez krize, zahrnula nás vlna solidarity

Areál Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je rozlehlý. A není divu. Klíčové zdravotnické zařízení v České republice má dohromady přes 40 klinik, ústavů a oddělení a kapacitu 1540 lůžek, z nichž 200 je určeno pro intenzivní péči. Pracuje zde 4800 lidí, z toho 810 lékařů. Zhruba měsíc fungovala pražská nemocnice v omezeném režimu. I když do ní mířili pacienti s vážnými příznaky, žádné krizové momenty se neodehrály. Jedna z největších a nejstarších nemocnic v České republice, která letos slaví 230 let od svého založení, situaci zvládla. A navíc se setkala s velkou vlnou solidarity ze strany veřejnosti.

„Jednotlivci, dobročinné spolky i firmy nám téměř denně vozí látkové roušky a další ochranné pomůcky, ale třeba i občerstvení pro zaměstnance,“ říká v rozhovoru Marie Heřmánková, vedoucí oddělení PR a marketingu.

Zdravotníci se spolu s policisty, hasiči nebo vojáky ocitli takzvaně v první linii. Jak se vám dařilo a daří zvládat nápor pacientů v souvislosti s pandemií koronaviru?

V současné době se situace už poměrně uklidnila a neevidujeme strmý nárůst COVID-19 pozitivních pacientů. I v době, kdy do naší nemocnice mířili pacienti s vážnými příznaky, se nám dařilo péči o ně zvládat a k žádným krizovým momentům nedošlo.

Jaká opatření jste kvůli onemocnění COVID-19 přijali? Jak moc jsou nasazeni vaši lékaři a zdravotní sestry?

Zhruba měsíc fungoval provoz nemocnice v omezeném režimu. Na jednotlivých klinikách a odděleních vznikly týmy zdravotníků, které se střídaly a navzájem se nepotkávaly, aby nedo-šlo k přenosu nákazy. Kvůli pandemii koronaviru jsme utlumili všechny neakutní výkony a vyšetření. Jednalo se o péči, jejíž odložení neohrožovalo zdravotní stav pacienta. Naopak veš-kerá akutní péče fungovala v nemocnici dál.

Kolik pacientů s podezřením na koronavirus jste již otestovali? Jaká je vaše kapacita, co se týká pacientů s těžkým průběhem nemoci?

Testujeme již několik týdnů průběžně, takže ta čísla půjdou do stovek až tisíců. Aktuálně máme vyhrazených 10 lůžek nejvyšší resuscitační péče, 5 lůžek intenzivní péče a 20 standardních lůžek. Standardní lůžka ale po znovuobnovení běžného provozu nemocnice rozprostřeme po všech klinikách podle kapacit naší nemocnice.

Zažili jste obrovskou vlnu solidarity. Jak se projevila?

Naší nemocnici, lékařům a zdravotníkům se v současné nelehké době dostává opravdu nebý-valé solidarity a podpory. Jednotlivci, dobročinné spolky i firmy nám téměř denně vozí látkové roušky a další ochranné pomůcky, ale třeba i občerstvení pro zaměstnance. Rozhodně bychom nechtěli nikoho opomenout. Proto si dovolím odkázat na Facebook nemocnice, kde se snažíme všechny dárce vždy zmínit.

Zdravotnický personál musí v současném nouzovém stavu zvládat i běžnou práci. Jaká oddělení u vás fungují? Na co se vaše nemocnice specializuje?

V tuto chvíli se začíná provoz nemocnice vracet do normálních kolejí. Počítáme, že se postup-ně na všech klinikách rozběhne běžný provoz. Samozřejmě s ohledem na probíhající koronavi-rovou pandemii a při zachování všech bezpečnostních a hygienických doporučení ze strany ministerstva zdravotnictví a hygieniků.

Ve zdravotnictví hrají stále důležitější roli moderní technologie. Do jakých zdravotnických přístrojů jste v poslední době investovali nebo jaké se chystáte nakoupit?

Aktuálně se zabýváme nákupem zdravotnické techniky v rámci připravenosti zdravotnických zařízení na pandemii COVID-19. Převážně se nákup týká ventilátorů, monitorů životních funkcí, anesteziologických přístrojů a tak podobně. Dále připravujeme mimo jiné i dvě významné veřejné zakázky, kde je předmětem plnění dodávka magnetické rezonance 3T a CT 256. Pořízení přístrojů bude hrazeno z dotace zřizovatele.

Vaše nemocnice má dlouhou tradici akademické medicíny. V České republice jste největším výzkumným medicínským pracovištěm a také hlavním výukovým pracovištěm 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jaké jsou vaše hlavní výzkumné aktivity?

Všeobecná fakultní nemocnice je už několik let po sobě nejlépe hodnoceným výzkumným pracovištěm v České republice a od toho se odvíjí i dotace ministerstva zdravotnictví v programu institucionální podpory rozvoje výzkumné organizace. Na výzkumu a vědě se podílí všechny naše kliniky napříč spektrem nemocnice. Programy jsou specifikovány na interní, chirurgické, neurovědy, onkologické a program zobrazovacích a laboratorních metod. Všechny programy vyvíjí kliniky samostatně i ve spolupráci, řeší grantové úkoly národních agentur, mezinárodních grantové projekty a projekty ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. Následně výsledky publikují. Většina pracovišť spolupracuje také s renomovanými zahraničními pracovišti v USA, Německu, Velké Británii, Itálii, Rakousku, Francii a prezentuje publikační výstupy.

Můžete zmínit i některé úspěchy vašich výzkumníků?

Naši výzkumníci jsou členy týmů, které se podílejí na publikacích v nejrenomovanějších časopisech. Mají i ocenění jednotlivých společností – internistických, kardiologických, chirurgických. Některé články získaly dokonce mezinárodní ocenění. Dále máme program MD/PhD, prostřednictvím kterého podporujeme mladé výzkumníky, aby finančně nestrádali a mohli se věnovat jak klinické medicíně, tak i výzkumu.

Na jaké hlavní projekty nebo novinky se budete letos soustředit?

Letos uplynulo neuvěřitelných 230 let od založení naší nemocnice císařem Josefem II. Od té doby v našem zařízení pracovaly a pracují desítky významných osobností a byla zde provede-na řada unikátních operačních a léčebných výkonů, kterým se dostalo světového uznání. Díky moderním technologiím, postupům léčby, a především profesionální spolupráci našich zaměst-nanců, jsme se mohli stát největším výzkumným medicínským pracovištěm, které provede více než milion ošetření ročně. Rádi bychom v nastoupeném trendu samozřejmě i do budoucna pokračovali. Čekají nás také nové projekty a investice spojené s modernizací nemocnice, kon-krétně v letošním roce dokončíme chirurgický urgentní příjem vybavený nejmodernější techni-kou. Plánů máme mnoho, bude ale hodně záležet na finanční situaci nemocnice a obecně celé-ho systému českého zdravotnictví.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...