1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Xylo Machinery CZ, s.r.o.

Xylo machinery 221Projekty umíme realizovat ještě komplexněji a ve větším měřítku

Tradiční součástí dřevozpracujícího průmyslu, tolik typického pro region Vysočiny, je také jihlavská společnost Xylo Machinery CZ, která se již od konce 90. let zaměřuje na výrobu strojních celků pro zpracování plošných materiálů vyrobených na bázi dřeva s využitím moderních technologií.

Nejčastěji jsou to různé manipulační a balicí linky, dále linky na výrobu pero-drážky nebo formátovací výrobní linky tzv. „Cut to Size“, schopné řezat i velkoformátové plošné materiály. Zákazníkům tak umí zpracovat nekonečně dlouhou desku do podoby, jakou známe z jakéhokoliv hobby marketu. Také díky tomu v poslední době roste zájem o její produkty. Mezi největší zákazníky patří závody nadnárodní skupiny Kronospan, ale vzrůstá zájem i ze strany ostatních firem z tohoto průmyslového odvětví.

Kvalita otevírá nové trhy

Jak úvod napovídá, produkty společnosti Xylo Machinery CZ, pro kterou v Jihlavě pracuje zhruba 60 zaměstnanců, mají široké uplatnění v oblasti procesních dokončovacích výrobních linek, manipulace s materiálem, balení a skladování. V rámci projektů dodávaných na klíč se její zákazníci mohou spolehnout na komplexní služby od vývoje a inženýringu, přes výrobu a montáž až po koordinaci se stavbou a oživení strojních celků přímo na místě. Díky pravidelným investicím do vlastního rozvoje a know-how se firma neustále zdokonaluje v produktivitě i kvalitě dodávaných výrobků. Připravena je vyhovět i rostoucí poptávce po integraci nových technologií, jako jsou automatická značení, robotické prvky a další sofistikované řídicí či monitorovací systémy. Například její dokončovací linky se skládají z různých typů manipulátorů, dopravníků, pil, fréz, výtahů, tiskáren, robotů či stohovacích zařízení nebo chladicích systémů. Samozřejmostí je přímé napojení na ERP systémy zákazníků. To vše v duchu firemního kréda: Nic není nemožné.

Platí to i v letošním roce? „Za naším krédem si samozřejmě pořád stojíme. Vždyť i naši zákazníci očekávají, že jim budeme dodávat kompletní projekty na klíč, o které se prakticky nemusejí starat. To je podstata našeho úspěchu. Dlouhodobě stavíme na tom, že máme projekty ve vlastních rukou od samého začátku až po realizaci v koordinaci se stavbou,“ odpovídá Jan Frühauf, jednatel společnosti Xylo Machinery CZ, která už nakročila do posledního kvartálu svého letošního obchodního roku. „Obchodní rok nám začíná vždy v říjnu a končí v září. Teď jsme po třetím kvartále a zatím se nám daří plnit růst o 3 až 5 %, což jsme si stanovili jako cíl pro tento rok. Přestože jsme přišli o zakázky na východních trzích, kde jsme dříve v zemích, jako je Rusko, Bělorusko a Ukrajina, dělali 30 až 40 % našeho obratu, dokázali jsme se přeorientovat a složitou situaci po vypuknutí války jsme ustáli,“ říká jednatel s tím, že nové příležitosti se firmě podařilo najít například v Lucembursku nebo ve Spojených státech amerických. „I na těchto trzích prokazujeme kvalitu a tím si otevíráme cesty dál. Je to o pečlivé a svědomité práci, ale také o tom, že se stále rozvíjíme a učíme z vlastních chyb. Také naši zákazníci už vědí, co od nás mohou čekat a že se na naše řešení mohou spolehnout, protože naše výrobní linky jsou určené pro výrobu v režimu 24/7–365/rok,“ doplňuje Jan Frühauf.

Společnost Xylo Machinery CZ se podle jeho slov nadále soustředí hlavně na rozvoj technologií pro dřevozpracující průmysl. Za pozitivní faktor považuje také postupnou stabilizaci dodavatelských řetězců, které ovšem ještě zdaleka nefungují tak jako v době před pandemií, kdy se na zboží víceméně nečekalo. „Teď už jsme se sžili s tím, že dodací termíny některých komponent, které od dodavatelů nakupujeme, jsou až extrémně dlouhé. Byli jsme zvyklí, že nám chodily v řádu dvou nebo tří měsíců, dnes jsme na dvanácti až čtrnácti měsících, ale v rámci našeho plánování jsme se s tím naučili žít a dopředu počítat,“ pokračuje Jan Frühauf. Cení si také úzké spolupráce se sesterskou společností Xylo Engineering, která se zabývá plánováním kompletních nových závodů na výrobu desek na bázi dřeva. Dalším partnerem je strojírna Xylo Machinery SK, která se soustředí na zpracování dřeva na vstupu do výroby, kde se používají odkorňovací systémy, log yardy a další dopravní systémy.

Investice do výrobních hal

Mezi důležité kroky pro rozvoj firemního byznysu pak řadí nedávné rozšíření produktového portfolia. „Na základě našich dosavadních zkušeností jsme se pustili do vývoje chladicích linek a letmých pil pro dřevozpracující průmysl. Jsou to linky na zpracování plochých deskových materiálů, které dokážeme řezat, chladit a následně brousit dle norem a zadaných tolerancí nebo do nich frézovat pero-drážky, které každý z nás jistě ocení například při pokládání podlahy. Jelikož jsme vyvinuli nové stroje, které se nám osvědčily, otevřeli jsme si další možnosti, jak projekty pro naše zákazníky dělat ještě komplexněji a ve větším měřítku, tzv. user friendly,“ vysvětluje Jan Frühauf. Jako příklad větší komplexnosti uvádí přidání technologií pro chlazení lisovaných deskových materiálů, dále rozšíření o sofistikované řezací technologie nebo o manipulátory, které mohou pracovat s balíky o hmotnosti 60 až 70 tun.

Jihlavská společnost Xylo Machinery CZ kromě toho investovala také do dalších nových výrobních kapacit ve svém areálu, který se rozprostírá na ploše zhruba deseti hektarů. „Nyní jsme ve fázi, kdy dokončujeme tři nové výrobní haly, pro jejichž vybavení jsme mimo jiné koupili i dva nové obráběcí stroje. Jedna z nových hal je svařovna a další dvě jsou montovny, ve kterých budeme kompletovat jednotlivá strojní zařízení. K tomu jsme postavili ještě jednu menší halu, kterou využijeme jako přípravnu materiálu. Celkem jde o investice za zhruba 70 milionů korun,“ upřesňuje jeden z jednatelů progresivní firmy, která nové investice vnímá jako další krok směrem ke zkvalitnění produktů i ke zlepšení podmínek ve výrobním procesu. „Pokud chceme vyvíjet stále inovativnější a větší technologické celky, potřebujeme zkrátka více prostoru jak pro svařování, tak pro vývoj a výzkum nových produktů či linek a následné montáže a zkoušení funkčnosti daných produktů. Naším cílem je nové výrobní haly na podzim zkolaudovat a posléze uvést do plného provozu. Následně se budeme soustředit spíše na investice doplňkového charakteru,“ podotýká Jan Frühauf. Samostatnou kapitolou je příprava investice do vlastní fotovoltaické elektrárny, která by měla vzniknout právě na střechách nových výrobních hal. „Podáváme žádost o dotaci a v dohledné době bychom chtěli tento projekt realizovat. Jde nám o úspory energií a také o aspoň částečnou nezávislost v době, kdy dokážeme naši spotřebu elektřiny pokrýt z vlastního zdroje,“ navazuje jednatel.

Podobně jako zástupci ostatních průmyslových firem se také ve společnosti Xylo Machinery CZ zabývají možnostmi, jak se personálně rozvíjet a doplňovat tým o talentované lidi s technickým myšlením a se zájmem o projektování a realizace moderních dřevozpracujících závodů takřka po celém světě. „Stále máme otevřené pozice strojních konstruktérů a hledáme také kandidáty na pozice elektroinženýrů do projekce či programátorů, kteří naše strojní celky oživují přímo u zákazníků. I z toho vyplývá, že inženýring je pro nás naprosto klíčová oblast,“ dodává Jan Frühauf s dovětkem, že firmě se dlouhodobě vyplácí například spolupráce s absolventy brněnského VUT. „Právě s touto technickou univerzitou se budeme bavit o ještě užší spolupráci do budoucna. Chceme totiž dát více prostoru mladým lidem, ukázat jim možnosti uplatnění a vytvořit jim takové podmínky, aby se u nás mohli profesně rozvíjet. Zájem máme přirozeně také o další kvalifikované zaměstnance, kteří se mohou uplatnit třeba na pozicích frézařů, zámečníků, soustružníků, elektrikářů a montérů,“ uzavírá jednatel společnosti Xylo Machinery CZ, v jejímž hodnotovém řetězci jsou kreativní, odvážní a loajální lidé na prvním místě.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...