1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal uzavře do několika týdnů koksovnu u Lutychu

arcelormittal logoBrusel - Největší světová ocelářská skupina ArcelorMittal uzavře koksovnu u belgického Lutychu, pro kterou se jí nepodařilo najít kupce. Skupina, která je ocelářskou jedničkou i v České republice, to oznámila v sdělení.

Závod s 240 zaměstnanci ukončí provoz do čtyř týdnů.

ArcelorMittal oznámil plán uzavření koksovny u Lutychu loni v lednu v rámci celkového plánu restrukturalizace kdysi rozsáhlého ocelářského komplexu v Seraing u Lutychu. Arcelot tak reagoval na pokles evropské poptávky po oceli. Plán uzavření většiny tamních provozů ale vyvolal silné protesty odborářů a vláda regionu Valonsko tehdy uvedla, že bude uvažovat o zestátnění těchto závodů. V sázce bylo zhruba 1300 pracovních míst.

ArcelorMittal dnes uvedl, že jednání, která vedl od poloviny minulého roku o prodeji koksovny s americkou společností Oxbow Mining, nevedla k výsledku. Skupina bude v Seraing nadále provozovat pět závodů na výrobu oceli pro automobilový průmysl se zhruba 800 zaměstnanci. ArcelorMittal má ocelárnu i v Gentu v severní Belgii.

Kolem Lutychu má ocelářství zhruba dvousetletou tradici. V 70. letech zaměstnávala výroba oceli v oblasti více než 30.000 lidí. Do roku 2005 se celkový počet zaměstnanců snížil asi na 5000.

ArcelorMittal se na celosvětové produkci oceli podílí šesti až sedmi procenty. Výrobní závody má ve zhruba 60 zemích světa včetně Česka, kde mu patří největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava.

16.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...