1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čínská Baosteel se uchází o australského těžaře rudy Aquila

metalurgiaSydney - Přední čínská ocelářská společnost Baosteel Resources nabídla ve spolupráci s australským partnerem převzetí australského těžaře železné rudy Aquila Resources. Nabízí za něj zhruba jednu miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč).

Podle agentury Reuters se tím snaží prolomit sevření globálních gigantů Rio Tinto a BHP Billiton, kteří ovládají vývoz australské železné rudy.

Pokud by státem vlastněná Baosteel uspěla, mohla by pro asijské oceláře otevřít nový zdroj dodávek rudy z Austrálie. Aquila z poloviny vlastní projekt West Pilbara Iron Ore (WPIO), který má hodnotu sedmi miliard dolarů.

Převzetí společnosti Aquila Resources by bylo největším vstupem Číny do nových projektů železné rudy v Austrálii od doby, kdy čínská společnost CITIC Pacific v Austrálii investovala deset miliard dolarů. Na jejím projektu se po mohutném překročení plánovaných nákladů a řadě odkladů začalo těžit v loňském roce.

Baosteel už v roce 2009 koupila v Aquile 20 procent, aby firmě pomohla financovat přípravu WPIO a nastartování těžby dolu na koksovatelné uhlí. Po pěti letech však nic z toho ještě nezačalo, stěžoval si dnes finanční šéf Baosteel novinářům v Sydney.

Baosteel se v nabídce na Aquilu spojí s australskou železniční společností Aurizon Holdings. Jejich nabídka je 39 procent nad páteční cenou akcií Aquily a včetně pětinového podílu Baosteel oceňuje celou firmu na 1,4 miliardy dolarů.

Pokud se ukáže, že projekt WPIO je ekonomicky průchodný, měla by na něm začít těžba v letech 2017-2018, uvedly firmy. Odhaduje se, že projekt obsahuje více než dvě miliardy tun rudy a v první fázi by se na něm mělo těžit kolem 30 milionů tun ročně. Rio Tinto a BHP Billiton by měly v roce 2017 těžit dohromady kolem 620 milionů tun ročně.

Pro asijské oceláře je ale důležité, že partneři v projektu plánují postavit železniční spojení a přístav nedaleko Perthu ve státě Západní Austrálie. Na rozdíl od přístavů Rio Tinto a BHP by byl otevřen i dalším producentům rudy a bude schopen vyvážet až 300 milionů tun suroviny ročně.

14.05.2014  ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...