1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huť se dobrovolně zavázala k dalšímu snižování zátěže životního prostředí

moravia steel logo1Dobrovolnou dohodu o snižování zátěže životního prostředí podepsali v pátek 16. května představitelé Třineckých železáren (TŽ) a Ministerstva životního prostředí.

Dohoda zavazuje hutní firmu k řadě činností vedoucí ke zlepšení životních podmínek obyvatel regionu. Do Třince přijel ministr Richard Brabec na jednání Pracovní skupiny pro řešení nevhodné situace ovzduší v Moravskoslezském kraji.

„Počínaje letošním rokem zaplatíme dětem z Třince a okolí se zhoršenou kvalitou ovzduší ozdravné pobyty ve výši 1,5 milionu korun. Půjde zejména o školáky z oblasti přilehlé třinecké huti od Jablunkova po Český Těšín,“ uvádí generální ředitel Jan Czudek jeden z šestnácti závazků, k nimž se významný zaměstnavatel regionu přihlásil.

Milion korun půjde každý rok na čištění komunikací ve městě (letos už bylo zaplaceno více než 200 tisíc korun) a další milion železárny každoročně vynaloží na výsadbu zeleně ve městě a okolí. V letošním roce již dohodu v předstihu naplnily z části výsadbou okrasných hrušní v Ostravě nedaleko odloučeného provozu TŽ Válcovna trub a také náhradní výsadbou tří stovek stromů v areálu hutě.

„K dalším závazkům patří zpracovat studii pro řešení výsadby izolační zeleně, na níž se už nyní pracuje,“ dodává Radim Klimša, vedoucí odboru životního prostředí v TŽ. Kromě toho se železárny, jejichž areálem protéká řeka Olše, chtějí starat o biokoridor pravidelným čištěním koryta a příbřežních pozemků Olše a jejich přítoků na území hutě od odpadů, a také podporovat rozvoj populací chráněných druhů živočichů, kteří se zde vyskytují.

K dohodě patří také ekologické investice, které už v TŽ s největší produkcí oceli v České republice probíhají od loňského roku s finanční podporou získanou v rámci Operačního programu Životní prostředí.

„Jsme si vědomi, že i průmysl se podílí na znečištění ovzduší. Neznamená to však, že tento fakt budeme přehlížet, ale s odpovědností se snažíme zavádět taková opatření, která nepříznivé vlivy. Je to společný zájem náš i ministerstva životního prostředí, nad rámec legislativních povinností v oblasti ochrany životního prostředí,“ podotýká generální ředitel Jan Czudek. Dodává, že třinecká huť již v roce 2001 zavedla systém environmentálního řízení, což se promítá do všech činností spojených s produkcí TŽ.

26.05.2014

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...