1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Moravským potravinářským strojírnám loni klesly tržby i zisk

Mopos buildingOlomouc - Akciové společnosti Moravské potravinářské strojírny (Mopos) loni klesly tržby meziročně o 13 procent z 232 milionů korun v roce 2012 na 202 milionů. Zisk firmy se snížil z předloňských 18,4 milionu korun na 15,6 milionu.

ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Mopos, která patří k předním tuzemským výrobcům technologických zařízení pro pekárny a sladovny.

"Produkce firmy v roce 2013 byla rozhodující měrou zaměřena na výrobu moderních, počítačem řízených linek na chleba a běžné pečivo," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Mopos Jan Kubáček. Významný podíl na produkci firmy Mopos měly také technologie pro sladovny.

Společnost Mopos v loňském roce značnou část zboží exportovala, zejména do Ruska, Běloruska, Mongolska, Polska, Ázerbájdžánu, Maďarska, Litvy a Arménie. V zahraničí firma získala 40 procent tržeb.

Mopos v posledních letech soustředí síly na modernizaci potravinářských strojů, které vyrábí. Společnost například vyvinula automatickou linku na pizzu. Další zakázky na východních trzích by jí měl nyní přinést nový model zařízení na výrobu speciálních druhů sladů, jehož vývoj odborníci dokončili předloni. Společnost si zařízení nechala patentovat a nabídla jej zákazníkům zejména v Rusku, Bělorusku a Pobaltí.

Vedení společnosti Mopos ve svých finančních plánech na letošní rok počítá s dalším posilování pozic na východoevropských trzích i v západní Evropě, kam dodává svařence pro energetický průmysl.

Společnost Mopos má základní kapitál 89 milionů korun a jejím jediným akcionářem je olomoucká firma Euromopos. Loni podnik Mopos zaměstnával v průměru 82 pracovníků.

30.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...