1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Siemensu v ČR stoupl čistý zisk o osm procent na víc než miliardu korun

SiemensPraha - Strojírenské společnosti Siemens v Česku stoupl ve finančním roce končícím 30. září 2023 čistý zisk meziročně o osm procent na 1,025 miliardy korun. Mírně vyšší byly i tržby, které stouply o 1,7 procenta na 22,268 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku, na kterou upozornil web Ekonomický deník.

Dceřiná firma německého koncernu Siemens v Česku vyrábí elektromotory a nízkonapěťovou spínací techniku.

Výsledky hospodaření společnosti Siemens v ČR za hospodářský rok 2022/2023 ovlivnila geopolitická situace a s ní spojené napětí, stejně jako ekonomický vývoj v Česku. "Sankce uvalené na Rusko a Bělorusko v reakci na napadení Ukrajiny řadě zákazníků narušily dlouhodobé obchodní vazby, silný kurz koruny ovlivnil export," uvádí firma ve výroční zprávě. K nejistotě na trhu podle ní přispělo i zpomalení ekonomického růstu v Číně v kombinaci s ochlazením vztahů mezi Čínou a Spojenými státy americkými.

Siemens se v hospodářském roce končícím 30. září 2023 zaměřoval především na digitalizaci průmyslu, inteligentní budovy a sítě, elektromobilitu a řízení energetiky. Kromě toho uskutečnil několik pilotních projektů, kde byly technologie určené pro průmysl využity v zemědělství.

Hlavní výrobní závody v Česku má Siemens v Trutnově, kde vyrábí nízkonapěťovou spínací techniku, a dále v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde vznikají elektromotory. Závody na výrobu elektromotorů se v loňském hospodářském roce připravovaly na vyčlenění do samostatně vedené společnosti Innomotics. Firma měla ke konci loňského září v ČR 7179 zaměstnanců.

21.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...