1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vítkovice svůj zisk přidají k nerozdělenému zisku z minulých let

vitkovice-machinery logoOstrava - Svůj zisk za loňský rok, který dosáhl 626 milionů korun, strojírenská firma Vítkovice, a. s., přidá k nerozdělenému zisku minulých let. Rozhodla o tom valná hromada společnosti v Ostravě.

Firma patří do největší tuzemské strojírenské skupiny Vítkovice Holding. Loňský zisk o 145 milionů korun převýšil zisk z roku 2012. Tržby společnosti v roce 2013 dosáhly 1,995 miliardy korun, o rok dříve to bylo 2,048 miliardy.

Vítkovice, a. s., které jsou jádrem původní struktury holdingu, zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení. Konsolidovaný čistý zisk Vítkovic loni dosáhl 223 milionů korun, což bylo o 204 miliony korun (téměř 48 procent), méně než v předchozím roce. Konsolidované tržby ale vzrostly, a to o 4,37 miliardy (32,5 procenta) na 17,81 miliardy korun. Do konsolidačního celku mimo mateřskou firmu patří například společnosti Vítkovice Heavy Machinery, Hutní montáže nebo Vítkovice Hammering. Největší podíl na tržbách skupiny měla v loňském roce společnost Vítkovice Power Engineering.

"Na obchodním růstu se podílely především realizace velkých projektů v zahraničí," řekl finanční ředitel Vítkovic Martin Schauer. Šlo zejména o projekt společnosti Vítkovice Power Engineering v Turecku a o projekty v Pákistánu. "Výsledek hospodaření roku 2013 byl ovlivněn zvýšenými náklady na obnovitelné zdroje energie, které společně s dalšími poplatky v oblasti energetiky tvoří výrazné nákladové položky u výrobních společností," řekl Schauer. Výši zisku podle něj ovlivnila i intervence České národní banky.

"Přes veškeré výkyvy a turbulence v roce 2013 můžeme v mnoha ohledech uplynulý rok hodnotit pozitivně," uvedli za představenstvo ve výroční zprávě generální ředitel Jan Světlík a Pavel Filipčík. Skupina podle nich loni svou investiční aktivitu zaměřila na dokončení strategických investic. Nyní se soustředí zejména na úsporu energií, vědu, výzkum a inovace a na ekologické projekty podporované dotacemi. Skupina v roce 2013 proinvestovala 550 milionů korun, dalších 500 milionů vložila do údržby a oprav majetku.

Vítkovice, a. s., zaměstnávají zhruba 100 lidí. Celá strojírenská skupina vystupuje pod značkou Vítkovice Machinery Group, zastřešuje ji Vítkovice Holding. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. Holding včetně zahraničních dceřiných společností zaměstnává 8500 lidí. Prostřednictvím společnosti VTK Group skupinu ovládá generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.

25.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...