1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Statistici zveřejní únorová data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu

Czech FlagPraha - Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní, jak se dařilo českému průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu v únoru. V lednu průmyslová výroba poprvé od loňského dubna meziročně klesla, a to o 1,4 procenta.

Naopak stavební výroba se vrátila k růstu, meziročně vzrostla o 5,4 procenta, a zahraniční obchod skončil po 11 měsících deficitu v přebytku, který dosáhl 9,5 miliardy korun.

Pokles v průmyslu postihl na začátku roku většinu odvětví. K poklesu také významně přispěla výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se podle statistiků projevily nadprůměrně vysoké lednové teploty. Dařilo se ale výrobě aut, která vzrostla v meziročním srovnání o 12,7 procenta. Analytici změnu vývoje v nejbližších měsících neočekávají. Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour předpokládá, že za celý rok by se mohla průmyslová výroba snížit o dvě procenta.

Ve stavebnictví se v lednu dařilo pozemnímu stavitelství, které zaznamenalo meziroční růst o 7,9 procenta. Naopak produkce inženýrského stavitelství meziročně o 4,2 procenta klesla. Celkově ale letos odborníci oslovení ČTK očekávají mírný propad oboru a méně postavených bytů.

Lednový přebytek zahraničního obchodu byl meziročně o 2,1 miliardy korun vyšší. Dovoz i vývoz vzrostl proti loňskému lednu dvojciferným tempem. Podle statistiků bývá leden tradičně spojen s kladnou obchodní bilancí, v českém zahraničním obchodu se zbožím to platí od roku 2010.

12.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI