1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

E.ON získal stoprocentní podíl ve společnosti Lumen Energy

E-on logo 1Brno - Koncern E.ON Energie získal stoprocentní podíl ve společnosti Lumen Energy, která patří k největším alternativním obchodníkům s energií. ČTK to sdělil mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Firma dosud v Lumen Energy vlastnila pouze 40 procent. Prodej zbývajícího šedesátiprocentního podílu schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), řekl dnes ČTK jeho mluvčí Martin Švanda.

Antimonopolní úřad posuzoval oblast obchodu s elektřinou a zemním plynem. Transakci schválil ve zjednodušeném řízení. E.ON 60 procent podílu získal od dosavadních akcionářů, společností Lumen International a Barlog Capital.

Prodej akcií Lumen Energy byl dlouhodobým záměrem holdingu Lumen International, chtěl jej realizovat nejpozději do roku 2015. "Náš odchod ze segmentu energetiky nám umožní soustředit se na aktuální cíl skupiny LUMEN, kterým je rozšíření našich aktivit o úsporné technologie a lokální alternativní zdroje energie," uvedl Stanislav Gorčica, předseda představenstva Lumen International.

E.ON do společnosti Lumen Energy vstoupil před třemi lety. Také tuto transakci posuzoval ÚOHS.

Lumen Energy patří k největším alternativním obchodníkům s energií. Její výnosy v roce 2012 byly 1,3 miliardy korun. Firma byla ve ztrátě 3,5 milionu.

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,2 milionu zákazníků, má tak podíl na trhu 20 procent. V oblasti plynu disponuje sítí delší než 4000 kilometrů a její podíl na trhu s plynem je v ČR asi 5,5 procenta.

Podle Sbírky listin společnosti E.ON ČR předloni meziročně klesl zisk o 608 milionů korun na 536,8 milionu korun. Tržby se snížily o 519 milionů na osm miliard korun. Počet zaměstnanců se nezměnil, firma zaměstnávala 1560 lidí.

16.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...