1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mezinárodní agentura pro energii snížila odhad růstu poptávky po ropě

oil barrelsPaříž - Celosvětová poptávka po ropě v letošním roce klesne. Na vině je nižší než očekávaná spotřeba v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a pokles aktivity v továrnách.

Ve své měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Organizace se sídlem v Paříži snížila svůj výhled růstu poptávky pro letošní rok o 130.000 barelů denně na 1,2 milionu barelů denně. Zdůvodnila to tím, že oživení poptávky ze strany největšího dovozce ropy, což je Čína, po zmírnění protipandemických opatření již vyprchalo.

"Údaje o dodávkách v mnoha zemích byly slabé, protože neobvykle teplé počasí na konci zimy omezilo spotřebu pro vytápění v zemích OECD více, než je obvyklé," uvedla IEA. "Navíc vleklý pokles výroby ve vyspělých ekonomikách nadále snižoval poptávku po průmyslových palivech," stojí ve zprávě.

V roce 2025 se pak růst poptávky po ropě sníží na 1,1 milionu barelů denně. Organizace pro toto období přitom předpokládá stabilní růst světového hrubého domácího produktu (HDP) a zrychlení expanze elektromobilů.

IEA poznamenala, že příspěvek Číny k celosvětovému růstu poptávky po ropě oslabí ze 79 procent v roce 2023 na 45 procent v roce 2024 a na 27 procent v příštím roce.

22.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...