1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bioveta chce letos dosáhnout na miliardové tržby

Bioveta logoIvanovice na H. - Výrobce farmaceutických a biologicko-veterinárních přípravků Bioveta z Ivanovic na Hané chce letos poprvé v historii dosáhnout miliardového obratu.

To byl jeden z cílů ředitele Libora Bittnera, když na začátku 90. let do podniku přišel a podílel se na jeho privatizaci. Ze skomírajícího socialistického podniku dokázal udělat firmu, která zaměstnává 550 lidí a exportuje do 75 zemí světa. Minulý týden získal cenu Podnikatel roku 2013 v Jihomoravském kraji.

Součástí areálu společnosti je i památkově chráněný ivanovický zámek, ten je však momentálně opuštěný a Bittner přemýšlí, co s ním. Bioveta jej opustila záhy po převratu v roce 1989, energetické ztráty byly příliš velké. Místo toho návštěvník při příjezdu vidí novou administrativní budovu a přes křižovatku u hlavní silnice bude stát další. "Už nemám kam lidi umístit. Proto jsme koupili staré domy u křižovatky, zbouráme je a postavíme nové," řekl dnes Bittner ČTK. V areálu vyrostly další nové provozy, jeden z nich se nyní postupně spouští. A další se začne stavět letos. "Od privatizace jsme investovali do modernizace areálu a výroby miliardu korun," poznamenal Bittner k proměně areálu za dvě desetiletí.

Ještě tři roky chce firma organicky růst. V polovině 90. let měla zhruba 200 zaměstnanců. Stále přicházejí noví. Největší problém je sehnat špičkové odborníky. "Naštěstí máme díky dálnici blízko do Brna, stejně tak do Olomouce. Letos druhým rokem funguje spolupráce firmy s brněnskou Veterinární a farmaceutickou univerzitou. "Přímo u nás se vyučuje předmět Vývoj, výroba a registrace veterinárních léčiv. Z Brna přivezeme studenty autobusem. Myslím, že je to pro ně oživení a někteří z nich potom mají zájem u nás pracovat a pracují," pochvaluje si Bittner, který přípravky z vlastní firmy používá i doma, kde chová koně, psa a kocoura.

Nejdůležitější jsou pro firmu ti, kteří vyvíjejí nové přípravky a díky nimž může největší český podnik v oboru držet krok se světovou konkurencí. "Máme tříletý plán a v něm zhruba 35 přípravků, které chceme postupně umisťovat na trh. Také se každého půl roku díváme na takzvané čekatele a vybíráme, který přípravek by bylo vhodné zařadit do vývoje kvůli konkurenceschopnosti," vysvětluje Bittner. Některé jsou originály, jiné jsou variantami již podobných, které mají na trhu ostatní výrobci. O produkty Biovety je takový zájem, že se musela postavit nová výrobní hala a musí fungovat třísměnný provoz.

Bioveta chce růst ještě dva až tři roky. "Počítáme s navýšením tržeb a růstem portfolia produktů. Potom uvidíme. Jestli se naskytne nějaká zajímavá akvizice, tak po ní sáhneme," prohlásil Bittner, který už v posledních dvou letech zapracoval do firmy i syna. Ten zatím získává zkušenosti při jednáních se zahraničními partnery. Bittner je nejen ředitelem, ale také předsedou představenstva. S dalšími třemi akcionáři drží každý 25 procent akcií, jako jediný však ve firmě přímo pracuje. Prý proto, aby si udržel kontrolu.

04.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...