1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spolchemie očekává mírné navýšení tržeb za rok 2013

spolchemie logoÚstí nad Labem - Ústecká chemička Spolchemie očekává za rok 2013 mírné navýšení tržeb oproti roku 2012. Rok 2014 má být podle jejích očekávání ziskový, tržby by v něm měly dál růst. ČTK to sdělila mluvčí Spolchemie Marie Logrová.

V roce 2012 Spolchemie vykázala ztrátu 175 milionů korun.

Tržby chemičky činily v roce 2012 4,4 miliardy a 5,5 miliardy konsolidované za celou skupinu. "Už nyní je zřejmé, že celkové tržby budou mírně vyšší než v předcházejícím roce," uvedla Logrová.

Zmínila také ukazatel EBITDA neboli zisk před započtením úroků, daní a odpisů, který dokládá provozní výkonnost firmy. "Již za deset měsíců roku 2013 bylo dosaženo zlepšení provozní výkonnosti (EBITDA) proti srovnatelnému období roku 2012, a to o 40 procent," sdělila.

Plán na rok 2014 předpokládá vedle ziskového roku i navýšení tržeb. "Jedním z důvodů je rozšíření portfolia zákazníků, kdy firma v posledních měsících roku 2013 zaznamenala návrat některých svých původních obchodních partnerů," vysvětlila Logrová.

Požadavky trhu stále nedosahují úrovně před celosvětovou finanční a ekonomickou krizí. "Spolek i jeho dceřiné společnosti jsou především proexportními firmami, jejichž vývoz představuje zhruba 95 procent celkové produkce," připomněla mluvčí. Postupné oživování trhu a tím i rostoucí spotřebu podle ní chemička, stejně jako další evropští výrobci, pocítila v 2. polovině roku 2013. "Bohužel oživení využívají ve značné míře také asijští výrobci," podotkla.

Komentovala také nedávnou intervenci České národní banky, která vedla k oslabení české koruny. "Tento krok je obecně pro každého exportéra pozitivní, s ohledem na vyvážený poměr nákupu surovin a prodeje výrobků skupiny Spolchemie Group v cizí měně nemá tato skutečnost v dlouhodobém horizontu výrazný vliv na ekonomickou situaci skupiny," vysvětlila Logrová.

Nejvýznamnější investiční projekt chemičky roku 2014 bude výstavba nové elektrolýzy za 1,36 miliardy korun. "Podle harmonogramu začne stavba intenzivně hned v lednu, přičemž už v minulosti proběhly některé přípravné práce, např. byly vybudovány skladové prostory, elektrorozvodna apod., celkem nákladem zhruba 130 milionů korun," uvedla mluvčí.

Spolchemie je předním evropským výrobcem syntetických pryskyřic. Ty se používají především v oblasti nátěrových hmot, automobilovém průmyslu a stavebnictví. V rámci celé skupiny pracuje 1100 zaměstnanců. Společnost zatěžují úvěry z minulých let. V roce 2009 chemička měla existenční potíže a přežila jen díky dohodě s věřitelskými bankami. V roce 2012 však uzavřela dohodu o refinancování úvěrů ve výši 2,2 miliardy korun, čímž si zajistila větší stabilitu.

02.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...