1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vedení rafinérie Paramo chce podnik vyvést ze ztráty

paramo refinery logoPardubice - Rafinérie Paramo nadále zůstane součástí skupiny Unipetrol. Od zvažovaného prodeje ztrátové společnosti stoprocentní vlastník již upustil.

V posledních dvou letech provedl restrukturalizaci podniku a pokouší se jej vyvést ze ztráty. ČTK to řekl generální ředitel a předseda představenstva Krzysztof Pietrzyk, který firmu vede od srpna loňského roku.

"Děláme maximum pro to, aby Paramo bylo ziskové co nejdříve. V roce 2013 společnost dosáhla plánovaných výsledků, podařilo se nám stabilizovat výsledky společnosti, zejména v oblasti prodeje olejů a asfaltu," uvedl Pietrzyk.

V posledních letech se společnost potýká s nízkými maržemi, nízkou poptávkou po naftě nebo rafinérskou nadprodukcí v Evropě. Negativní dopad na poptávku po produktech rafinérie mělo také zavedení povinných biosložek.

Předloni proto v rafinérii skončilo zpracování ropy a vloni se odstavily další dva provozy (propanového odasfaltování a mísírny finálních maziv). Výrobu zajišťuje závod Parama v Kolíně a další podniky Unipetrolu. Restrukturalizační kroky však nejsou nevratné, Paramo neprodalo jedinou technologii, konstatoval Pietrzyk.

"V případě uzavřené mísírny olejů jsme převedli její aktivity do Kolína, kde se také vyrábí nezbytné suroviny pro výrobu olejů. Ohledně ukončení zpracovávání ropy v Paramu zase disponujeme dostatečnými rafinérskými kapacitami v rámci rafinérií v Litvínově a Kralupech," řekl generální ředitel.

V současnosti vedení zpracovává strategii do roku 2017. Ve skupině Unipetrol se má Paramo stát klíčových producentem a distributorem olejů v Česku a na Slovensku a nadále chce prosazovat značku Mogul. Rafinérie se zaměří na produkci olejů, maziv, asfaltů a bude zajišťovat služby palivového terminálu.

"V této oblasti také realizujeme projekt spolupráce se Správou státních hmotných rezerv, který by měl spojit Paramo s distribučním systémem Čepro. Paliva budou transportována do Parama prostřednictvím potrubí. Tento projekt by měl být dokončen do konce letošního roku," uvedl generální ředitel.

Společnost aktuálně zaměstnává 467 lidí, kteří si v průměru vydělají 28.900 korun hrubého měsíčně. Počet zaměstnanců v podniku postupně klesá, v roce 2008 v podniku pracovalo zhruba 750 lidí. Další vývoj zaměstnanosti nechce ředitel předjímat. Ke zvyšování mezd byl ředitel spíš skeptický. Vyjednávání s odbory o podobě nové kolektivní smlouvy jej teprve čeká.

"Obecně vzato by zvýšení mezd mělo předcházet zvýšení produktivity práce a dosažení kladných finančních výsledků společnosti. V tuto chvíli je pro nás prioritou především udržení zaměstnanosti," řekl Pietrzyk.

Paramo stoprocentně vlastní od roku 2009 skupina Unipetrol, která hospodaření podniku samostatně nezveřejňuje. Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

04.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...