1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dopravní podnik města Pardubic zatím nebude zvyšovat ceny jízdného v MHD

bus publicPardubice - Dopravní podnik města Pardubic zatím nebude zvyšovat ceny jízdného v MHD. Náklady na energie na burzách jsou sice extrémně vysoké, městská firma má ale zafixované ceny včetně pohonných hmot do konce roku. Zdražení by přicházelo v úvahu až v prvním čtvrtletí příštího roku, řekl ČTK ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

 

"Nejdříve je potřeba vyřešit první neznámou, skutečné ceny komodit na rok 2023. Máme předběžně relativně jasno v motorové naftě s předpokladem spotřeby, cen a zajištění objemu řádově 1,2 milionu litrů, u elektrické energie a u zemního plynu je to ale pořád věc věštění z křišťálové koule," uvedl Pelikán.

Dopravní podnik chtěl koupit alespoň čtvrtinu energií na příští rok, ceny na burze se ale během několika dnů extrémně zvýšily. "Naše současná nákupní cena elektřiny je asi 1560 korun za megawatthodinu, ale teď to byl desetinásobek. Takový nárůst není schopný dopravní podnik ani město zadotovat. Musíme počkat, až se ceny uklidní, nakoupit alespoň nějaké množství na příští rok a pak teprve začít počítat, jaký díl ponesou objednatel veřejné dopravy, co dopravní podnik úsporami a jak se budou na růstu nákladů podílet cestující," řekl Pelikán. U zemního plynu byl v poslední době podle něj meziroční nárůst na patnáctinásobek.

Firma provozuje 25 autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). V krajním případě by byla schopná nahradit je vozy s naftovými motory, kterých má 50. Elektřinu pro šest desítek trolejbusů ale nakoupit bude muset. "Bez elektřiny jsme v háji, polovina všech dopravních výkonů by bez ní nebyla," uvedl Pelikán.

Naftu dopravní podnik nakupuje za vhodných podmínek průběžně, příští rok náklady na ni podle odhadu vzrostou maximálně o pět milionů korun. U elektřiny by to ale bylo o 100 milionů a u plynu o více než 50 milionů korun, doplnil Pelikán.

08.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...