1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Electric dodala do Sofie všech 50 trolejbusů za 700 mil. Kč

Skoda PlzenPlzeň - Plzeňská Škoda Electric dokončila dodávku 50 nových trolejbusů pro bulharské hlavní město. Do Sofie dodala osmnáctimetrová plně nízkopodlažní vozidla Škoda 27 Tr v modrožlutých barvách.

Celou dodávku v hodnotě 700 milionů Kč stihl výrobce za necelých sedm měsíců. ČTK to řekla Jitka Lišková, manažerka firmy, která je nyní největším evropským výrobcem trolejbusů s měsíční produkcí 30 vozů.

"Zákazník je s novými trolejbusy velmi spokojený. Během pouhých několika měsíců jsme dokázali vyrobit a dodat všech 50 vozidel," uvedl vedoucí obchodu podniku Petr Kasenčák.

Projekt podpořil operační program Regionální rozvoj 2007 až 2013 spolufinancovaný EU prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj. Škoda Electric uzavřela kontrakt loni v červnu po vítězství ve výběrovém řízení vyhlášeném sofijským dopravním podnikem. V tendru porazila konkurenty z Ukrajiny a Ruska.

"Cestující a řidiči určitě ocení výkonnou klimatizaci. Komfortní vozy mají navíc pomocný dieselagregát, díky němuž je trolejbus pojízdný i mimo dosah trolejového vedení," řekla Lišková.

V Sofii už slouží čtyři roky 30 dvanáctimetrových vozů typu 26 Tr. Škoda Electric nyní dodává 100 trolejbusů také do dalších bulharských měst - Plevenu, Staré Zagory, Varny a Burgasu. V minulých letech šlo do Bulharska přes 500 škodováckých vozidel.

Škoda Electric je v současnosti podle Kasenčáka největším evropským výrobcem trolejbusů. "Aby došlo k pokrytí všech získaných zakázek, vyrábíme kolem 30 trolejbusů měsíčně," uvedl. Firma navíc investuje do vývoje nových produktů asi 200 milionů Kč ročně, například do bateriového elektrobusu a hybridního autobusu.

Plzeňská firma letos plánuje vyrobit více než 300 trolejbusů, třikrát více než loni. Kromě Bulharska zamíří do Rigy, Bratislavy, Szegedu a ČR. Výrobce trolejbusů, trakčních motorů a pohonů se 770 zaměstnanci utržil loni 3,4 miliardy korun, meziročně o 100 milionů Kč více. Čistý zisk činil 483 milionů Kč a byl o 20 procent nižší.

18.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...