1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobcům spotřebičů Whirlpool a Electrolux se ve čtvrtletí dařilo

whirlpoolNew York/Stockholm - Předním světovým výrobcům domácích spotřebičů Whirlpool a Electrolux se v prvním čtvrtletí dařilo, převážně díky oživení v Evropě a na některých dalších trzích.

Americký Whirlpool uvedl, že jeho zisk před zdaněním na počátku roku stoupl o 12,6 procenta na 214 milionů USD (4,2 miliardy Kč). Švédskému Electroluxu vzrostl provozní zisk bez mimořádných položek o čtyři procenta na 749 milionů švédských korun (2,3 miliardy Kč).

Čistý zisk Whirlpoolu, který je největším výrobcem domácích spotřebičů na světě, však klesl o 36,5 procenta na 160 milionů USD (3,2 miliardy Kč). Důvodem byly mimořádné položky, včetně nákladů na restrukturalizaci a daňový dobropis započtený do hospodaření v loňském roce. Tržby se naopak zvýšily o 4,6 procenta na 4,4 miliardy USD (87,3 miliardy Kč).

Whirlpoolu patří rovněž značky Maytag, KitchenAid a Jenn-Air. Firma dodala, že v Severní Americe a Evropě její tržby vzrostly o čtyři procenta. Prodej rostl i v Latinské Americe a Asii, avšak zde měl negativní dopad na zisk růst nákladů na suroviny a vývoj směnných kurzů.

Čistý zisk Electroluxu, kterému patří na trhu domácích spotřebičů druhá příčka, stoupl za leden až březen o 19 procent na 431 milionů švédských korun (1,3 miliardy Kč). Tržby stouply o 4,5 procenta na 25,6 miliardy SEK (77,2 miliardy Kč), hlavně díky oživení v Evropě, na Blízkém východě a Africe, kde se firma potýkala delší dobu s poklesem. Silné oživení pocítila firma v březnu i na severoamerickém trhu. Electrolux vlastní rovněž značky Frigidaire, AEG a Zanussi, napsaly agentury AP a Reuters.

07.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...