1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Akcie polské Energy v burzovním debutu klesly

energa logoVaršava - Akcie polské energetické společnosti Energa zahájily dnes své obchodování na varšavské burze výrazným poklesem.

Vstupem na burzu Energa završila svou primární emisi, která byla v hodnotě 2,4 miliardy zlotých (15,8 miliardy Kč) největší takovou akcí ve Varšavě za více než dva roky.

Akcie Energy zahájily obchodování propadem o deset procent. Během dopoledne se pokles zmírnil na zhruba tři procenta. Hlavní index varšavské burzy v té době větší změny nevykazoval.

Polské ministerstvo státního pokladu prodalo na burze 34,2 procenta akcií Energy a státu po prodeji zůstane mírně přes 50 procent. Primární nabídka firmy je součástí privatizačního programu pro letošní rok, v jehož rámci chce vláda získat celkem pět miliard zlotých.

Energa je primárně distributor elektřiny a mimo to je největším polským výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na polském trhu s elektrickou energií má firma podíl 17 procent.

Energa je devátou energetickou společností obchodovanou na varšavské akciové burze a poslední z polských státních energetických společností, které na ni vstoupily. Jejími hlavními konkurenty jsou Tauron, Enea a PGE, které rovněž kontroluje stát.

Energa je dvacátou firmou, která letos vstoupila na varšavskou burzu. Polská vláda minulý měsíc úspěšně prodala na burze akcie druhé největší nákladní železniční společnosti v Evropě PKP Cargo.

13.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...