1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ATAS Náchod snížil teplotu na pracovištích, vyměňuje okna a zvažuje fotovoltaiku

atas nachod logoNáchod - Elektrotechnická společnost ATAS elektromotory Náchod ve snaze šetřit energie snížila teplotu na pracovištích v dílnách i kancelářích přibližně o dva až tři stupně.

Podnik s asi 800 zaměstnanci se dále pustil do výměny zbývající části oken a zvažuje investici do fotovoltaických panelů nebo tepelných čerpadel. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Otto Daněk.

Razantní zdražení elektřiny na firmu zatím nedopadá, protože má z loňského roku zafixovanou cenu elektřiny do konce roku 2023. "Přesto se snažíme energie uspořit. Nakoupili jsme tepelné clony do vrat u vjezdů do dílen, připravujeme zateplení dalších budov a děláme výměnu oken, kde počítáme s investicí kolem pět milionů korun," řekl Daněk.

Celkové roční výdaje firmy ATAS na energie jsou kolem 15 milionů korun, největší část tvoří elektřina. Výše úspory ze snížení teploty v dílnách a kancelářích bude záležet na průběhu zimy. "Pokud bude zima srovnatelná jako loni, mohla by úspora činit do jednoho milionu korun," řekl Daněk.

Současně firma vyhodnocuje po stránce ekonomiky a technického řešení pořízení fotovoltaických panelů nebo tepelných čerpadel, kde by šlo o investici na úrovni 15 až 20 milionů korun. "Byla by to záležitost příštích dvou let," uvedl Daněk. Poznamenal, že solární panely je nyní složité sehnat a jejich ceny jsou vysoké.

Na úspory energií společnost myslela již dříve. Podle Daňka bylo z dnešního pohledu velmi důležité, že firma v minulých letech udělala patnáctimilionovou investici do zateplení a výměny oken u hlavní budovy v náchodské Pražské ulici. Nyní bude pokračovat se zateplením menších objektů v areálu.

Řešit dopady drahých energií propouštěním firma podle Daňka nemíní. "To rozhodně nechceme. Když máte odborníky a pustíte je, nikdy se vám již nevrátí," řekl. Letos ATAS očekává tržby na úrovni 650 milionů korun po loňských 573 milionech korun.

11.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...