1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bioplynku na Benešovsku koupil investor ze Saúdské Arábie

biogas stationPřibyšice - Zadluženou bioplynovou stanici v Přibyšicích na Benešovsku ve výběrovém řízení koupil za 37,2 milionu korun investor ze Saúdské Arábie.

ČTK to řekla Kateřina Buďveselová ze společnosti INSOL.UTION, která prodej zajišťovala. Jde o jednu z osmi stanic v Česku, které vyrábějí elektřinu z komunálního odpadu. Bioplynová stanice funguje čtvrtým rokem, její výstavba stála 250 milionů korun.

Bioplynovou stanici vlastní společnost Bio Servis, která je společným podnikem městských Technických služeb Benešov a společnosti IuT Czech, již ovládá rakouský podnikatel. Firma dluží asi padesátce věřitelů 236 milionů korun a byla od letošního ledna v konkurzu.

Z prodejní ceny podniku tak bude uspokojena jen část věřitelů. "Zástupce věřitelů tuto nejvyšší nabízenou cenu akceptoval, protože se nejevilo jako pravděpodobné dosáhnout za současné situace lepšího výsledku," uvedla Buďveselová.

Prodej bioplynové stanice se po dohodě s věřiteli uskutečnil formou výběrového řízení. "Z mnoha desítek oslovených potenciálních zájemců se účastnili celého výběrového řízení tři uchazeči, jeden z nich nakonec nabídku nepodal," popsala prodej Buďveselová. Nyní se řeší poslední formality potřebné k uzavření smlouvy o prodeji podniku a úhradě kupní ceny. Nový vlastník by měl podnik získat zhruba za dva týdny.

Bioplynová stanice je podle projektu schopná denně zpracovat až 100 tun organického odpadu a přeměnit ho na elektrickou energii. Roční kapacita je až 28.000 tun organického odpadu s výrobou osm gigawatthodin elektrické energie. Těchto výsledků však zatím podnik nedosáhl. Vítězný investor působí v energetice. "Ten má jistě v plánu provoz zachovat, ale podrobnější plány případného rozvoje podniku ze strany budoucího vlastníka nám známy nejsou," dodala Buďveselová.

Technologie funguje na principu takzvané anaerobní digesce, kdy biologicky rozložitelné látky kvasí v nádržích s pomocí speciálních bakterií za teploty asi 55 stupňů, vznikající bioplyn se pak přeměňuje na elektrickou energii, která jde do sítě. Tuhý produkt vzniklý kvašením se kompostuje.

21.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...