1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Blokády exportu ropy uvrhly Libyi dle premiéra do finanční krize

Oil Well6Tripolis - Libye nebude schopna vyplácet mzdy zaměstnancům veřejného sektoru a možná se bude muset uchýlit k půjčkám, aby dostála svým rozpočtovým závazkům, jestliže budou pokračovat stávky blokující export ropy.

Podle agentury Reuters to řekl libyjský premiér Alí Zajdán.

"Čelíme finanční krizi," řekl Zajdán novinářům. "Ropné příjmy poklesly na 20 procent (předchozí úrovně)," uvedl premiér.

Zaměstnanci ropných společností, veřejného i soukromého sektoru ve východolibyjském přístavu Benghází vstoupili v úterý do třídenní stávky na protest proti stále se zhoršující bezpečnostní situaci v tomto městě. Stávka, k níž se připojily i školy a univerzity, začala den po tvrdých střetech mezi vojáky a příslušníky islamistických milicí, při nichž bylo zabito nejméně devět lidí.

Podle bezpečnostních zdrojů šlo o fundamentalistické islamisty z hnutí Ansar aš-Šaríja, jemuž je připisován loňský útok na americký konzulát v Benghází. O život při něm přišel americký velvyslanec a tři další Američané. Islamisté z tohoto hnutí i dalších uskupení už řadu měsíců "terorizují" obyvatele Benghází, zřizují si vlastní kontrolní stanoviště a údajně stojí za takřka každodenními pumovými útoky a zabíjením, napsal Reuters.

Masový protest v Benghází je podle něj nejnovějším svědectvím rostoucího odporu proti milicím, které pomohly před dvěma lety svrhnout Muammara Kaddáfího. Jejich členové si ale ponechali zbraně a představují stálou výzvu pro křehkou novou vládu a její bezpečnostní síly.

Zvláště silné znepokojení vyvolává rostoucí násilí v Benghází a v okolním východním regionu země, odkud pochází zhruba 60 procent libyjského ropného exportu. Organizátoři stávky požadují, aby všechny milice odešly z druhého největšího libyjského města.

Kromě radikálních islamistů se v Benghází silně projevuje také vliv hnutí za samosprávu východní části Libye. Jeho stoupenci spolu s místními kmeny požadujícími více peněz i politických práv od léta účinně zadržuje export z hlavních ropných terminálů v regionu, a blokuje tak kritizované vládě v Tripolisu významný zdroj příjmů.

Hnutí si stěžuje, že centrální úřady danou oblast zanedbávají. Proto už ustavilo vlastní "kabinet" a 11. listopadu jeho vůdci oznámili založení regionální ropné společnosti, která podle nich bude řídit prodej ropy z této surovinově bohaté oblasti. Ta bude mít údajně sídlo nejprve v Tobruku, než se přesune do Benghází.

Premiér Zajdán zareagoval požadavkem, že východolibyjské skupiny musejí ukončit svou blokádu do 20. listopadu. O žádných konkrétních důsledcích případného neuposlechnutí tohoto příkazu ale nemluvil.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...