1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bohemia Energy v roce 2014 zlevní silovou elektřinu až o 19 pct

bohemia energy logoPraha - Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent. Celková cena by tak mohla proti letošku klesnout zhruba o 12 procent, uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

"Je to největší pokles cen, k jakému kdy došlo, a troufám si předpovědět, že ani v budoucnu nebude překonán," míní Písařík. Ceny se budou lišit v závislosti na tarifu a regionu.

Cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu, která tvoří asi 45 procent výsledné ceny, podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ten minulý týden oznámil, že cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

"Zákazníci budou v příštím roce profitovat nejen z poklesu ceny silové elektřiny na burzách, ale i ze snížení poplatků za distribuci a obnovitelné zdroje, které jsou součástí takzvané regulované složky ceny tvořící až 60 procent z celkové ceny za elektřinu," uvedl Písařík.

Bohemia Energy v roce 2014 zachová neregulovanou složku ceny plynu. Celkově však cena mírně poklesne, regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se totiž průměrně sníží o 5,19 procenta.

Bohemia Energy začala domácnostem elektřinu nabízet v roce 2006, zemní plyn o dva roky později. V současné době dodává elektřinu a plyn zhruba 530.000 zákazníků. Loni společnost meziročně zvýšila tržby o 38 procent na 8,7 miliardy korun.

Bohemia Energy patří mezi hlavní tuzemské alternativní dodavatele energií. Konkuruje největším hráčům na trhu s energiemi, jako jsou ČEZ, Pražská energetika či RWE Česká republika. Mezi alternativními dodavateli k hlavním konkurentům firmy patří Centropol Energy. Ta dnes oznámila, že sníží v příštím roce ceny silové elektřiny až o 18 procent. Energetická skupina RWE uvedla, že od ledna sníží ceny silové elektřiny až o pětinu.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...