1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bulhaři i přes krizi nadále staví ruský plynovod, řekl premiér

pipeline1Sofia - Bulharsko, které je členskou zemí EU, nezastavilo přípravné práce na výstavbě ruského plynovodu South Stream, který míjí ukrajinské území.

Tamější úřady nicméně kvůli krizi na Ukrajině velmi pozorně sledují nynější vývoj ve vztazích mezi Bruselem a Moskvou. Na tiskové konferenci to podle agentury Reuters prohlásil bulharský premiér Plamen Orešarski. Reagoval tak na slova šéfa bulharské diplomacie Kristiana Vegenina, který o víkendu prohlásil, že práce na výstavbě plynovodu by měly být na několik dní či týdnů pozastaveny.

"Předběžné práce na výstavbě South Streamu i nadále pokračují, nebyly pozastaveny. V příštích týdnech ale budeme detailně sledovat vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem," řekl Orešarski.

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod dlouhý 2400 kilometrů obchází Ukrajinu, má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu. První práce na výstavbě plynovodu začaly v Bulharsku loni 4. listopadu, v Srbsku pak 24. listopadu.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se kvůli situaci na Krymu rozhodl odložit jednání s Ruskem, která se měla týkat právě projektu South Stream. Oettinger to dnes uvedl v rozhovoru pro německá média.

11.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...