1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEPS loni snížil zisk o 7,5 procenta na 1,82 miliardy Kč

CEPS logoPraha - Čistý zisk společnosti ČEPS, která provozuje tuzemskou přenosovou soustavu, loni klesl o 7,5 procenta na 1,82 miliardy korun.

Tržby státem vlastněného provozovatele přenosové soustavy stouply na 18,62 miliardy korun z předloňských 16,9 miliardy korun. ČEPS své hospodářské výsledky oznámil na webových stránkách. Státní podnik je dlouhodobě ziskový.

Téměř 93 procent objemu výnosů ČEPS podléhá cenové regulaci. Naopak nákup služeb, elektrické energie na krytí ztrát a materiálu je plně ovlivňován trhem.

Firma uvedla, že v loňském roce bylo přeneseno celkem 62.712 GWh energie. Objem přenesené energie je ovlivňován změnami ekonomických a hospodářských podmínek ČR a objemem tranzitu i dalšími faktory, jako jsou například klimatické podmínky, mimořádné události v přenosové soustavě.

Na obnovu a rozvoj přenosové soustavy ČEPS loni včetně výkupu pozemků a kapitalizovaných úroků vydal 3,67 miliardy Kč.

Nejvýznamnější událostí z pohledu provozu byl červnový požár transformátoru v rozvodně Chodov, který omezil zásobování části hlavního města Prahy. Výpadek zhoršil bilanci napájení a omezil plánované práce v síti i na zařízení společnosti ČEPS. Transformační výkon v rozvodně Chodov byl obnoven ke konci srpna 2013.

Akciová společnost ČEPS působí na území ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem. Ke konci loňského roku měla zhruba 500 zaměstnanců.

ČEPS udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden s 71 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy a trasy vedení o délce 3508 kilometrů s napěťovou hladinou 400 kV a 1910 km s napěťovou hladinou 220 kV.

ČEPS také zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. Společnost se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě.

13.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...