1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Češi dál šetří s elektřinou, za tři čtvrtletí snížili spotřebu o 4,8 procenta

electricity pylon 3Praha - Češi dál šetří s elektřinou. Za tři čtvrtletí letošního roku snížili meziročně její spotřebu o 4,8 procenta, celkem spotřebovali 42,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Spotřeba klesla i v samotném třetím čtvrtletí roku, nejvíce u domácností. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Klesá i výroba.

Spotřeba elektřiny v ČR se podle statistik úřadu snížila meziročně zatím v každém kalendářním měsíci roku 2023. Naposledy v září byl pokles oproti loňsku 5,7 procenta. Za třetí čtvrtletí pak Češi omezili spotřebu takřka o čtyři procenta. Úspory jsou během roku patrné téměř u všech odběratelů.

"Kromě velkoodběratelů na hladině velmi vysokého napětí se ve třetím čtvrtletí meziročně snížila spotřeba ve všech kategoriích odběratelů, nejvíce u domácností. To bylo způsobeno jak velmi vysokými teplotami ovzduší v září, tak dlouhodobými úspornými opatřeními na straně zákazníků," uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

V samotném třetím kvartále nejvíce omezily využívání elektřiny domácnosti, které snížily spotřebu meziročně o 5,3 procenta. U velkoodběratelů na hladině vysokého napětí klesla spotřeba o čtyři procenta a u podnikatelů na hladině nízkého napětí o 1,5 procenta. Velkoodběratelé na hladině velmi vysokého napětí naopak spotřebu navýšili o 2,8 procenta.

Spolu se spotřebou klesala v posledních měsících i výroba elektřiny. Ve třetím čtvrtletí propad činil 13,3 procenta. Celkově se vyrobilo 16,2 TWh elektřiny. Nejvíce energie bylo z jaderných (6,7 TWh) a uhelných (6,6 TWh) elektráren, byť oba typy svou výrobu meziročně snížily. Stoupla naopak třeba výroba z fotovoltaických elektráren, a to o 4,4 procenta.

I ve druhé polovině roku zůstává Česko vývozcem elektřiny. Přeshraniční saldo ve třetím čtvrtletí činilo 2,5 TWh ve prospěch exportu. Meziročně ovšem hodnota salda poklesla o 39,3 procenta, dodal ERÚ.

29.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...