1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Češi loni spotřebovali nejméně elektřiny za 14 let, meziročně o 4,1 pct méně

electricity pylons1Praha - Češi v loňském roce spotřebovali nejméně elektřiny za posledních 14 let. Čistá spotřeba činila 57,8 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což bylo meziročně o 4,1 procenta méně. Šetřily všechny kategorie odběratelů. Spolu s tím se snížila i výroba elektřiny, meziročně o deset procent.

Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Kromě elektřiny loni podle předběžných údajů klesla i spotřeba plynu nebo tepla. Důvodem energetických úspor jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

"Spotřeba elektřiny se výrazně snižovala už v roce 2022, v případě domácností dokonce rekordně. Přesto úsporný trend pokračoval i loni, a to v průběhu celého roku a u všech kategorií odběratelů. Kromě přijatých opatření mělo na spotřebu vliv i teplejší počasí, neboť průměrná teplota byla vyšší než v roce 2022 a pohybovala se 1,4 stupně nad dlouhodobým teplotním normálem," řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Pokles čisté spotřeby, která je očištěna o vlastní spotřebu na výrobu elektřiny, její ztráty v síti a přečerpávání, byl patrný ve všech měsících loňského roku. Nejvyšší meziroční pokles úřad zaznamenal v lednu, a to o 7,2 procenta. Svou celkovou roční čistou spotřebu přitom snížily všechny kategorie odběratelů. Velkoodběratelé na hladině vysokého napětí o 4,1 procenta, domácnosti o čtyři procenta, podnikatelé o 3,1 procenta a velkoodběratelé na hladině velmi vysokého napětí o 1,4 procenta.

Ještě výrazněji loni v ČR klesla produkce elektřiny. Činila 71 TWh, což je při meziročním srovnání o 9,9 procenta méně. I přesto zůstalo podle dat úřadu Česko vývozcem elektřiny do zahraničí. Přeshraniční saldo, tedy rozdíl mezi vývozem a dovozem, činilo 9,2 TWh. Podíl exportu ovšem postupně klesá, v roce 2022 bylo saldo 13,5 TWh. Jde tak o takřka třetinový pokles.

Za loňským poklesem výroby elektřiny stála podle ERÚ zejména snížená produkce z parních elektráren o 18,4 procenta, přesto zůstaly nejvyužívanějším zdrojem. Klesla také výroba z paroplynových (o 17,7 procenta), plynových a spalovacích (o 5,4 procenta ) a jaderných (o dvě procenta) elektráren. Naopak větší množství elektrické energie vyprodukovaly elektrárny vodní (plus 12 procent), větrné (plus 9,5 procenta) a přečerpávací (plus 7,5 procenta).

Za dalším snížením spotřeby elektřiny vidí analytik XTB Jiří Tyleček několik faktorů. "Primárně vnímám jako zásadní vysoké ceny, které hnaly zákazníky k úsporám. S tím souvisí slabá hospodářská aktivita a utlumení energeticky náročného průmyslu. Nelze zapomenout ani na efekt teplé zimy," uvedl. Zároveň ještě připomněl nárůst počtu nových solárních elektráren.

Další pokles už ovšem analytik neočekává. "K rostoucí spotřebě by totiž mělo pomoci snižování cen silové elektřiny, které by mohlo zajistit stabilitu celkových cen pro firmy i domácnosti v tomto roce. Aktuální možnosti úspor se zdají být vyčerpané, zvláště s přihlédnutím na lepší ekonomický vývoj v tomto roce. Nelze také automaticky počítat s další teplou zimou v pořadí," dodal Tyleček.

05.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...