1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Česká firma PSG postaví část elektrárny v iráckém Irbílu

teplaren3Praha - Dozorčí rady České exportní banky (ČEB) a pojišťovny EGAP schválily projekt financování a pojištění části projektu výstavby paropolynové elektrárny v iráckém Irbílu.

Česká společnost PSG dodá technologii parního cyklu o nominálním výkonu 280 MW pro iráckou společnost KAR Power. V ČR díky zakázce vznikne 1500 pracovních míst, do výstavby se zapojí 50 menších tuzemských firem. Na tiskové konferenci o tom informovala společnost EGAP.

Česká exportní banka poskytne financování formou vývozního odběratelského úvěru ve výši 271,4 milionu dolarů (5,5 mld. Kč). Maximální pojistná hodnota je pro EGAP téměř 7,5 miliardy korun. Podle obou státních institucí jde o referenční zakázku v oblasti energetiky v celém arabském světě.

"Vidíme zde pozitivní dopad na zaměstnanost v ČR, vznikne více než 1500 pracovních míst. Zároveň však řadíme tento případ mezi případy s mimořádně vysokým pojistným rizikem. Irák podle hodnocení OECD spadá do sedmé, tedy nejrizikovější kategorie," dodal generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Podle vývozce PSG International dosáhne podíl zboží českého původu na zakázce 70 procent. "Pro PSG jde samozřejmě o velmi důležitou exportní zakázku, na kontraktu se ale bude podílet téměř 50 dalších českých subdodavatelů včetně malých a středních podniků," uvedl generální ředitel PSG International Tomáš Krones.

Stavba druhé fáze paroplynové elektrárny má podle něj trvat maximálně 28 měsíců, výstavba začne na začátku roku 2014. První fáze je v podstatě hotová a měla by být uvedena do provozu už začátkem příštího roku. Kontrakt na třetí fázi výstavby získal německý Siemens.

21.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...