1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ dosud vyplatil přes 90 pct dividendy z loňského zisku, peníze dostal i stát

CEZ logoPraha - Energetická společnost ČEZ zatím vyplatila přes 90 procent z celkové hodnoty dividendy z loňského zisku 78 miliard korun. Mezi akcionáři, kteří už dostali svou část dividendy, je i stát, který jako většinový vlastník dostal 54 miliard korun.

V rozhovoru s ČTK to řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Společnost rovněž v létě uhradila druhou splátku ze tří z loňské půjčky od státu v hodnotě tří miliard eur (cca 73 miliard Kč) na burzovní zálohy.

ČEZ zahájil výplatu dividend 1. srpna. Mezi akcionáře rozdělí 78 miliard korun, tedy téměř plný loňský očištěný zisk. O výši dividendy rozhodla v závěru června valná hromada společnosti. Drtivá většina peněz už byla podle Nováka vyplacena. Zbylí akcionáři mají čas zhruba čtyři roky na to, aby o výplatu požádali. ČEZ dividendu vyplácí přes Českou spořitelnu.

Vyplacení téměř celého loňského zisku nebude mít podle Nováka výraznější vliv na finanční plány společnosti. V této souvislosti připomněl zejména nízkou úroveň zadlužení společnosti. Dlouhodobě je však podle něj nutné, aby firma mohla čerpat část peněz ze svého zisku na plánované investice. I proto loni vedení podniku schválilo novou dividendovou politiku, která počítá s výplatou dividendy na úrovni 60 až 80 procent ze zisku. Letos tak společnost navrhovala výplatu dividendy ve výši 80 procent z loňského rekordního zisku 78 miliard korun. Stát jako majoritní vlastník však následně podal protinávrh na vyplacení celého zisku, který následně schválila valná hromada.

Už v červenci ČEZ splatil státu také druhou splátku z loňské třímiliardové půjčky od státu na burzovní zálohy. Společnosti tak zbývá splatit ještě poslední miliardu eur (24,3 miliardy Kč). Podle Nováka je splatná v dubnu příštího roku. Další nutnost půjčky nyní s ohledem na situaci na energetickém trhu nepředpokládá.

15.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...