1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ v loňském roce snížil zisk i tržby, odhadují analytici

CEZ logoPraha - Energetická společnost ČEZ v loňském roce snížila čistý zisk i tržby. Výsledky by měly být přibližně na úrovni cílů managementu ČEZ a čistý zisk tak dosáhnout kolem 35 miliard korun, vyplývá z odhadů analytiků.

V roce 2012 firma hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun a utržila 215,1 miliardy korun. Hospodářské výsledky oznámí ČEZ ve čtvrtek před otevřením trhu.

Podle Tomáše Sýkory z Patria Direct bude nejdůležitější zprávou z výsledků výhled společnosti na letošní rok, respektive letos plánovaná výše zisků. "Stejně jako v loňském roce počítáme s meziročním poklesem všech základních úrovní zisků," dodal.

Sýkora připomněl, že firma ČEZ již ve výsledcích za loňské 3. čtvrtletí přikročila k snížení zisků, které za loňský rok očekává, především kvůli nepříznivému dopadu odpisu vybraných aktiv ve výši osm miliard korun.

"Pokud společnost ČEZ dosáhne alespoň 36 miliardové hranice čistých zisků, mohla by udržet dividendu na úrovni 40 Kč za akcii, při předpokladu výplatního poměru na horní hranici 60ti procent," míní Sýkora. V samotném 4. čtvrtletí Josef Němý z Komerční banky čeká výrazný meziroční pokles zisku hlavně kvůli odpisům majetku, které firma avizovala v listopadu.

Podle Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities bylo hospodaření firmy ČEZ loni výrazně ovlivněno jednorázovými vlivy, které překryjí vlastní provoz. Na čistě provozní úrovni lze předpokládat, že i přes určitý meziroční pokles výroby a prodeje elektřiny (v posledním čtvrtletí také díky teplejšímu počasí) a přes znatelný pokles realizačních cen elektřiny celkové tržby nebudou daleko od předloňských hodnot. Do hry totiž vstupují i růsty prodejů tepla a plynu, dodal Hlinomaz.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.


Odhady hospodářských výsledků ČEZ za 4. čtvrtletí 2013 (v mld. Kč)

Čistý zisk (odhad) Výnosy (odhad)
Komerční banka 3,11 52,76
BH Securities 3,36 51,00
Cyrrus 3,906 53,253
Patria Direct 3,758 51,59


Zdroj:odhady analytiků

27.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...