1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chevron kvůli protestům opět zastavil průzkum v Rumunsku

Chevron Gas StationBukurešť - Americká energetická společnost Chevron kvůli protestům již podruhé za dva měsíce zastavila průzkum ložisek břidlicového plynu ve východním Rumunsku.

Odpůrci těžby z břidlicových ložisek mají obavy z negativních dopadů na životní prostředí.

Firma Chevron v říjnu získala souhlas úřadů s průzkumnými vrty v rumunském městečku Pungesti, práce musela ale brzy přerušit, protože aktivisté zablokovali příjezd k místu vrtů.

Toto pondělí firma průzkum obnovila. Dnes jej však byla nucena opět zastavit poté, co se na místo vrtů dostalo několik demonstrantů. Podle Chevronu byla při incidentu poškozena některá zařízení. K místu vrtů se chtěly dostat zhruba tři stovky protestujících. Většinu z nich však zastavila policie, která rovněž desítky lidí zatkla.

"Chevron dnes může potvrdit, že pozastavil aktivity kvůli nebezpečným podmínkám, které jsou důsledkem nezákonného a násilného postupu protestujících," uvedla firma.

Americký úřad pro energetické informace EIA odhaduje, že v rumunských břidlicích může být až 1,4 bilionu metrů krychlových plynu vytěžitelného za současných podmínek. To by pokrylo poptávku v zemi na více než sto let.

09.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...