1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chevron obnovil průzkum břidlicového plynu v Rumunsku

Chevron Gas StationBukurešť - Americká energetická společnost Chevron obnovila průzkum ložisek břidlicového plynu ve východním Rumunsku. Chevron minulý měsíc průzkumné aktivity v oblasti přerušil kvůli protestům místních obyvatel.

Zabránila aktivistům v pokračování blokády v místě plánovaných vrtů policie.

Chevron na počátku letošního roku získal povolení k průzkumným vrtům v chudé východorumunské župě Vaslui a také práva na průzkum tří bloků blízko Černého moře. V říjnu získala firma souhlas úřadů s průzkumnými vrty v městečku Pungesti, práce musela ale brzy přerušit, protože aktivisté zablokovali příjezd k místu vrtů.

"Chevron může potvrdit, že obnovil operace. Naší prioritou je vést tyto činnosti bezpečně a odpovědně vůči životnímu prostředí v souladu s povoleními, na jejichž základě pracujeme," uvedla firma.

V minulých měsících se po Rumunsku organizovaly protesty proti vládní podpoře využití břidlicového plynu a plánům na otevření největšího povrchového zlatého dolu v Evropě. Pungesti vyhlásilo v říjnu na 24. listopadu místní referendum o postoji k využívání břidlicového plynu, župní úřad ale zatím tuto akci zablokoval. Místní aktivisté mezitím pokračovali v blokádě, dnes ráno jim ale v jejím pokračování zabránila zásahová policie.

Zelení aktivisté vedou v Evropě proti těžbě plynu z břidlic kampaň založenou na tvrzení, že metoda takzvaného frakování, kdy se plyn a ropa vázané v horninách těží pomocí stlačené směsi chemicky upravené vody a písku, ohrožuje podzemní vody. V USA se břidlicová á ložiska stala v posledních letech nejrychleji rostoucím zdrojem plynu a ropy na světě, aniž to má na životní prostředí větší dopad než konvenční těžba.

Americký úřad pro energetické informace EIA odhaduje, že v rumunských břidlicích může být až 1,4 bilionu metrů krychlových plynu vytěžitelného za současných podmínek. To by pokrylo poptávku v zemi na více než sto let. Ve východní Evropě na těžbě plynu z břidlic intenzivně pracuje zejména Polsko a Ukrajina.

03.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...