1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čínská PetroChina koupila podíl v důležitém ropném poli v Iráku

petrochina logoBagdád - Největší čínská ropná a plynárenská společnost PetroChina koupila od amerického gigantu Exxon Mobil čtvrtinový podíl v projektu jednoho z nejslibnějších ropných polí v Iráku. Oznámila to čínská firma.

Čína je už nyní hlavním zahraničním hráčem v iráckých ropných polích. Transakce, jejíž finanční podmínky nebyly zveřejněny, podle agentury Reuters dál posiluje postavení Číny v oblasti iráckých energetických zdrojů.

Prodej se týká obřího pole Západní Kurna-1 v jihoiráckém regionu Basra. Exxon měl dosud na tomto poli 60 procent. Jeho menšinovým partnerem je s podílem 15 procent britsko-nizozemský Royal Dutch Shell. Práva na využívání pole, jehož rezervy se odhadují na 8,6 miliardy barelů ropy, získaly obě společnosti na konci roku 2009 na základě dohody s iráckou vládou.

O dva roky později ale Exxon rozhněval Bagdád, když jako první velká ropná společnost v zemi podepsal s kurdskou samosprávou dohody o těžbě ropy na jejím území a ve sporných oblastech. Bagdád tvrdí, že organizování těžby ropy patří výlučně do jeho pravomoci. Exxon se od té doby snaží soustředit na kurdské území, napsala agentura AP.

Bagdád v srpnu oznámil, že Exxon Mobil prodává více než polovinu svého podílu v tomto poli. Deset procent z něj už získala indonéská Pertamina. Podíl Exxonu tak klesl na 25 procent. Stejně velký podíl zůstává irácké vládě, Shellu dál patří 15 procent.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...