1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČR musí přidat v rozvoji využití vodíku, jinak hrozí miliardové pokuty

hydrogenPraha - Česká republika se musí důsledněji zaměřit na využití vodíku v průmyslu či dopravě, uvedl Svaz průmyslu a dopravy ČR. Varoval před tím, že bez rozvoje vodíkové ekonomiky hrozí tuzemským firmám po roce 2030 miliardové pokuty za nedodržování evropských směrnic a také dražší emisní povolenky.

Svaz navíc očekává i dopad na hrubý domácí produkt, zaměstnanost a příliv nových investic. Vyplývá to ze studie společnosti PwC pro Svaz průmyslu a dopravy ČR.

S vodíkem počítají strategické plány EU v příštích letech jako s důležitým alternativním palivem v dopravě, zároveň by měl hrát roli v dekarbonizaci celého průmyslu. Unijní pravidla počítají podle svazu po roce 2030 s rozmístěním vodíkových stanic na hlavních tazích a městských uzlech a výrazným navýšením podílu takzvaného zeleného vodíku v průmyslu i dopravě. Vyrábí se za využití obnovitelných zdrojů.

Česko má od roku 2021 vlastní vodíkovou strategii, podle svazu však není v praxi příliš naplňována. Například v energetice nebo teplárenství není vodík zatím využíván vůbec.

"Vodík přitom pro naši ekonomiku představuje příležitost. Ze začátku bude sloužit primárně pro plnění závazných evropských cílů, ale s rozvojem vodíkové ekonomiky a snižováním ceny bude jeho využití mnohem širší," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Zdůraznil potřebu vlastní výroby zeleného vodíku.

Mezi hlavní důvody, proč se vodík v Česku zatím příliš nevyužívá, patří podle svazu především jeho vyšší cena a také chybějící infrastruktura. V ČR jsou zatím čtyři vodíkové stanice, navíc chybí produktovody, kterými by vodík do země proudil ze zahraničí.

Česko tak podle studie není na rozvoj vodíkové ekonomiky dobře připraveno. Podle generálního ředitele Orlen Unipetrol Tomasze Wiatraka bude zapotřebí větší spolupráce státu a průmyslu a také další zajišťování elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. "Bez levné a dostupné elektřiny z obnovitelných zdrojů nebude ani dostupný obnovitelný vodík,“ podotkl. Podle Wiatraka je také nutné přesměrovat příjmy z emisních povolenek na výrobu a provozní podporu vodíku a elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

27.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...