1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektřinu z vlastního zdroje zatím po roce sdílí desítky bytových domů v ČR

solar panelPraha - Desítky bytových domů v Česku dosud využilo možnosti sdílet elektřinu vyrobenou z vlastního zdroje mezi domácnostmi. Distributoři v současné době evidují kolem 42 zapojených projektů. Zájem přitom podle nich postupně stoupá.

Elektřinu vyrobenou například fotovoltaickou elektrárnou na střeše staveb mohou domy od začátku loňského roku rozdělovat mezi jednotlivé domácnosti.

Nejvíce žádostí o sdílení energie v bytových domech eviduje na svém distribučním území ČEZ. "Za loňský rok jsme přijali 78 žádostí nebo dotazů na sdílení elektřiny v bytových domech. Po vyřízení žádosti nakonec využilo možnost sdílet elektřinu 45 subjektů," uvedla mluvčí Soňa Holingerová.

Zřejmě však ne u všech zapojených bytových domů se sdílení ujalo, u šesti projektů totiž ČEZ na žádost zákazníků sdílení ukončil. V současné době je tak v síti ČEZ Distribuce 39 aktivních sdílení v bytových domech. Podle Holingerové v posledních měsících však zájem o sdílení v bytových domech mírně stoupá. Rozsahově největší sdílení ČEZ zapojil na jednom místě v severních Čechách, kde je napojeno 81 odběrných míst. V průměru je však podle mluvčí do jednoho sdílení zapojeno zhruba do pěti odběratelů.

Na distribuční území EG.D, které zahrnuje zejména jih republiky, jsou zatím zapojeny tři projekty. "Jedná se o lokality v jižních Čechách, na jihu Moravy a Zlínském kraji. Jinak jsme evidovali spíše různé dotazy zájemců na toto téma," uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák. Firma pro tento účel vytvořila webové stránky s informacemi.

Dosud žádný projekt na sdílení energií v bytovém domě není zapojený v Praze. "Ale zájem poměrně je. Několik bytových domů nyní řešíme. První sdílení zaregistrujeme pravděpodobně od prvního března," řekl mluvčí PREdistribuce Karel Hanzelka. Upřesnil, že půjde o 104 odběrných míst ve čtyřech vchodech jednoho panelového domu.

Sdílení elektřiny v bytových domech mezi jednotlivými domácnostmi umožňuje od loňského roku vyhláška Energetického regulačního úřadu. Úřad tím umožnil sdílení elektřiny prostřednictvím zavedení vůdčího odběrného místa, které bude v bytovém domě jediné a připojen k němu bude společný zdroj. Přes toto odběrné místo budou prodávány také přebytky v domě nespotřebované elektřiny z domu do sítě. Vedle vůdčího odběrného místa ale budou stále fungovat i přidružená odběrná místa, která zůstanou jednotlivým bytům. Ty si tedy mohou nadále vybírat vlastního dodavatele. To má umožnit přístup jen pro ty domácnosti, který o něj projevily zájem.

Od letošního roku bude možné rovněž zakládání energetických společenství, v nichž bude možné prostřednictvím distribuční sítě sdílet místně vyrobenou elektřinu. Sdílení elektřiny bude tak možné i na jiném předávacím místě, například z chalupy do bytu nebo v rámci vytvořených komunit. Novinku zavedla loňská novela energetického zákona, první společenství by mohla začít fungovat v polovině roku.

29.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...