1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Energetické firmě Enel stoupl zisk, chce dál snižovat náklady

Enel logoŘím - Italské energetické společnosti Enel vzrostl loni zisk o zhruba deset procent na 3,1 miliardy eur (asi 84,8 miliardy Kč), což je víc, než se čekalo. Pomohlo snižování nákladů a prodej části majetku.

Firma uvedla, že ve snižování výdajů hodlá pokračovat. Enel je největším poskytovatelem veřejných služeb v Itálii a patří k největším takovým podnikům v Evropě.

V roce 2012 dosáhl očištěný čistý zisk Enelu zhruba 2,8 miliardy eur. Analytici v anketě agentury Bloomberg očekávali, že za uplynulý rok bude zisk činit skoro tři miliardy eur.

Enel kompenzuje klesající tržby způsobené slabou poptávkou po elektřině v Evropě tím, že prodává majetek a omezuje náklady. V prodeji majetku hodlá pokračovat a do konce roku z něj chce získat další 4,4 miliardy eur. Firma také uvedla, že sníží instalovanou kapacitu v některých evropských zemích a zvýší ji v oblasti zelené energie a na rostoucích trzích jako je Chile, Kolumbie či Slovensko.

Enel poskytuje služby zhruba 61 milionům odběratelů v osmi zemích po celém světě. Vlastní mimo jiné dvoutřetinový podíl ve společnosti Slovenské elektrárne.

13.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...