1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

E.ON koupil podíl ve firmě Sun construct, dodává fotovoltaické elektrárny

E on logo 1Brno/České Budějovice - Energetická společnost E.ON koupila podíl 49 procent ve společnosti Sun construct, která dodává a instaluje fotovoltaické elektrárny zejména pro domácnosti. E.ON o tom informoval v tiskové zprávě, hodnotu transakce neuvedl.

Sun construct byla dosud partnerem energetické skupiny, loni instalovala polovinu fotovoltaických elektráren, které E.ON svým klientům dodal. Součástí skupiny E.ON se ale nestane. "Pevně doufáme, že s kolegy ze Sun construct vytvoříme ještě pevnější spojenectví, díky kterému se nám ve vzájemné spolupráci podaří posunout kvalitu poskytovaných služeb, a tím spokojenost našich zákazníků. Chceme se stát jedničkou na trhu v počtu instalací i ve volbě zákazníka," uvedla Claudia Viohlová, generální ředitelka skupiny E.ON v České republice.

Společnost Sun construct se sídlem v Českých Budějovicích byla založena v roce 2019, její zakladatelé Ondřej Pícha a Jiří Pěsta mají ve firmě nadále každý 25,5 procenta. Společnost už instalovala více než 4000 fotovoltaických elektráren, zaměřuje se především na zařízení pro domácnosti, ale má zkušenosti i se stavbami fotovoltaických elektráren pro firemní zákazníky, bytové domy, obce a státní instituce.

Firma má k dispozici více než 80 odborníků a zvládne dodat až 200 fotovoltaických elektráren měsíčně. V účetní uzávěrce za rok 2022 obrat ani zisk neuvádí, v roce 2021 hospodařila s čistým ziskem 3,5 milionu korun a obratem 36 milionů korun.

"Investiční vstup E.ONu je pro nás logickým vyústěním dlouhodobé spolupráce. Jsme připraveni se aktivně podílet na společné vizi a její následné realizaci," uvedli Pícha a Pěsta.

Česká energetická skupina E.ON má přes 3000 zaměstnanců, v roce 2022 měla v České republice zisk po zdanění 6,26 miliardy Kč. Prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66.000 kilometrů zásobuje elektřinou 1,5 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Její tržní podíl činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 114.000 odběrných míst a její podíl na trhu s plynem v ČR je asi 10,5 procenta. Firma E.ON Energie dodává elektřinu a plyn více než 1,4 milionu zákazníků, domácnostem i podnikům.

14.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...