1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EU prý podpořila cla na čínský dovoz skla pro solární panely

Solar panels1Brusel - Evropská unie podpořila uvalení vysokých cel na čínský dovoz skla používaného v solárních panelech.

Evropští činitelé tvrdí, že jejich výrobci je vyvážejí za nepoctivě nízkou cenu, která ohrožuje evropské výrobce, a že tyto výrobky provází nezákonná finanční podpora. Navrhovaná cla podpořila většina z 28 členských států EU, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované unijní zdroje.

Cla se mají pohybovat v rozmezí od 17,1 po 42,1 procenta. Evropská komise uvalila cla v tomto rozsahu na tyto výrobky již v istopadu. Opatření bylo provizorní a souhlas členských států byl nutný k tomu, aby se prodloužila doba jejich trvání na pět let.

Konečná cla by měla vstoupit v platnost do konce května, napsal Reuters.

Hodnota trhu se sklem pro solární panely v EU je menší než 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč). Činí tak jen zlomek celkového vývozu z Číny do EU, který předloni dosáhl 290 miliard eur (osm bilionů Kč).

EU a Čína před necelým rokem urovnaly rozsáhlejší spor kvůli údajným dumpingovým subvencím na vývoz solárních panelů a komponent z Číny, jehož hodnota v roce 2011 činila 21 miliard eur. EK původně navrhovala v tomto případě vysoká cla, kvůli opozici většiny členských zemí však ustoupila a umožnila určitý objem dovozu za pevně stanovenou cenu.

Vyšetřování dovozu skla pro solární panely přišlo po stížnosti od EU ProSun Glass, skupiny producentů v čele s německou společnosti GMB. Podle ní mají čínské protějšky výrobní kapacitu dvakrát tak větší, než je celková světová poptávka.

16.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...