1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EU prý usiluje o dovoz zkapalněného zemního plynu z USA

LNG TerminalBrusel - Evropská unie se v rámci obchodních rozhovorů se Spojenými státy snaží dosáhnout dohody, která by umožňovala dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA.

Nynější rámec obchodních rozhovorů mezi EU a USA energetické otázky nepokrývá. Krize na Ukrajině, která jen podtrhuje závislost EU na ruském plynu, však dala evropským vyjednávačům nový impulz k tomu, aby se snažili plyn do rozhovorů zahrnout.

Evropská unie zahájila se Spojenými státy jednání o volném obchodu loni. Chystaná obchodní dohoda by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě a Brusel doufá, že jednání budou uzavřena do konce tohoto roku.

Americký týdeník National Journal už v lednu uvedl, že země střední a východní Evropy včetně České republiky a Slovenska chtějí spolupracovat s americkými energetickými společnostmi na vytvoření aliance, která by ve Washingtonu prosazovala uvolnění amerických omezení na vývoz plynu.

Spojené státy mají díky prudkému nárůstu těžby z břidličných formací přebytky plynu a tamní těžaři už začínají usilovat o jeho zvýšený vývoz ve zkapalněné podobě.

12.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...